23948sdkhjf

Millionordre: Norsk spildevand skal renses af membraner fra Nakskov

Spildevand fra byområder udgør en stor risiko for den generelle vandkvalitet og kan have en skadelig indvirkning på naturen. Derfor vil et kommende EU-direktiv stramme krav til og standarder for spildevandsrensning, så vandkvaliteten kan forbedres og for at minimere forekomsten af mikroforureningsstoffer og skadelig mikroplast.

Alfa Lavals globale videncenter for membranteknologi ligger i Nakskov, og her arbejder man på højtryk med membranløsninger, der lever op til det reviderede EU-direktiv.

- Rensning af spildevand gennemgår i disse år en markant udvikling med konstant skærpede krav fra myndigheder i hele verden, som skal sikre, at det vand, vi renser og sender tilbage til naturen, er så rent som overhovedet muligt. Med vores membranteknologi kan vi ikke alene fjerne forurenende stoffer, men også genvinde næringsstoffer som kvælstof og fosfor fra affaldsstrømme, forklarer Stine Grønnemose, managing director hos Alfa Laval i Nakskov, i en pressemeddelelse.

Største af sin art

Netop nu er man i fuld gang med at implementere teknologien på et rensningsanlæg ved Oslofjorden i Norge. Projektet er det hidtil største af sin art for Alfa Laval, der udvikler og producerer membransystemerne til det norske rensningsanlæg på afdelingen i Nakskov:

- Ordren til det norske rensningsanlæg har naturligvis en positiv effekt på aktiviteterne i Nakskov, og med den generelt stigende efterspørgsel på spildevandsløsninger forventer vi også at øge antallet af medarbejdere løbende, forklarer Stine Grønnemose.

Foruden det reviderede EU-direktiv om rensning af spildevand er USA også på vej med deres første nationale standard for drikkevand nogensinde, som blandt andet skal bremse forekomsten af seks forskellige typer PFAS i drikkevand. Herudover har Norge, i tråd med sin samarbejdsaftale med EU, ligeledes ændret lovgivning på området, da der blandt andet er bekymringer over næringsstofniveauet i det vand, der udledes i Oslofjorden.

Energineutralt anlæg

Det er Alvim-rensningsanlægget i Sarpsborg 88 kilometer syd for Oslo, som Alfa Laval skal levere membranteknologi til. Anlægget, der sættes i drift i 2027, bliver et topmoderne energineutralt anlæg. Det vil sikre rent vand til indbyggerne omkring Oslofjorden ved at rense kommunalt spildevand og fjerne skadelige mikroforurenende stoffer, før de når fjorden, og det bliver det største i verden, der udnytter Alfa Lavals membranteknologi.

- MBR er nøglen til udledning af renset vand med mindst mulige næringsstoffer, der er skadelige for økosystemet i fjorden. Den tillader også at være klar til de nye teknologier, der er påkrævet til at fjerne mikroforurening som blandt andet lægemidler, pesticider og blødgørere til plastmaterialer. Derudover er det målet med anlægget, at det skal være mest muligt selvforsynende med energi og varme, så det bliver en højteknologisk ressourcefabrik, forklarer Emmanuel Joncquez, global technology application engineer hos Alfa Laval i Nakskov.

Kontraktværdien for Alvim-rensningsanlægget er på 85 millioner norske kroner.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094