23948sdkhjf

Lær mere om kWh-prisen på din elregning

Annonce fra nrgi.dk

kWh er en forkortelse af kilowatttime, og dette er måleenheden for dit elforbrug derhjemme. I denne artikel kan du blive klogere på, hvorfor kWh-prisen hele tiden går op og ned, og vi dykker også ned i, hvad kWh-prisen på din elregning egentlig dækker over.

Derfor varierer elprisen

El- eller kWh-prisen varierer hele tiden, og det kan derfor være svært at sige, hvad 1 kWh koster. Prisen ændrer sig nemlig dag for dag og time for time, og netop derfor er der efterhånden mange, der overvåger elpriserne på daglig basis. kWh-prisen afhænger blandt andet af:

  1. Udbud og efterspørgsel
  2. Vind og vejr
  3. Prisen på kul og gas

Medmindre du har en fast pris på din elaftale, er dén kWh-pris, du betaler, styret af udbud og efterspørgsel. Elprisen er nemlig i høj grad afhængig af, hvor meget strøm, der er til rådighed, og hvor meget der er behov for. Hvis markedets efterspørgsel er høj, og udbuddet af el er lavt, vil kWh-prisen typisk stige, og hvis efterspørgslen er lav men udbuddet højt, så vil kWh-prisen typisk falde.

Vind og vejr spiller en afgørende rolle for udviklingen i udbuddet af strøm. Når vindmøllerne står stille, så kan strømprisen stige. Omvendt kan blæsevejr medføre, at prisen falder. Og når vandstanden i Nordens vandkraftværker er lav, så kan din kWh-pris altså også stige.

Elprisen afhænger også af udbuddet og efterspørgslen på kul og gas, da vi også bruger disse fossile brændsler til at producere strøm. Krigen i Ukraine og den stigende pris på både kul og gas gør derfor også, at dén pris, du betaler for en kWh, stiger.

Sådan er din kWh-pris sammensat

Der er altså en række faktorer, der gør, at elprisen konstant går op og ned, men hvad dækker kWh-prisen på din elregning helt præcist over? Udover den aktuelle markedspris er kWh-prisen sammensat af en række forskellige elementer som betaling for strøm, afgifter til staten og betaling for transport til netselsakbet.

Prisen består først og fremmest af betaling for dit forbrugte antal kWh i overensstemmelse med din elaftale. Prisen omfatter typisk også et abonnement til din leverandør.

Når du betaler din elregning, bliver du også opkrævet en række afgifter, som dit elselskab sender videre til den danske stat. Grundet markedets høje energipriser er denne afgift  dog reduceret til minimumsatsen i det første halvår af 2023.

Sidst men ikke mindst er transport også en del af din kWh-pris, og transport omfatter alle udgifter, der er forbundet med at få strømmen hjem til dig. Betalingen dækker blandt andet udbygning og vedligeholdelse af elnettet, aflæsning af måledata og omkostninger forbundet med vedligeholdelse af elmålere.

Send til en kollega

0.078