23948sdkhjf

Fem fejl du skal undgå, når du maler med træbeskyttelse

Har du også oplevet, at malingen er skallet af forskellige steder på dit træværk?

Det er oftest malingen skyld - men der er også mange andre faktorer, som spiller ind, når du skal male dit træværk. Forarbejdet er især vigtigt for et godt resultat. Derfor får du her fem udbredte fejl, som du med fordel kan undgå, når du skal male dine vinduer og døre eller andre træværk med træbeskyttelse.

Glem ikke at tjekke fugtigheden i træet
Foråret står for døren, temperaturen stiger til over 15 grader og du tænker med garanti, at nu er det perfekte tidspunkt til at male træværket. Men selvom vejret er godt, kan der stadig være fugt inde i træet.
Du kan faktisk først være helt sikker på, at træet er tørt nok, når sommerferien rammer, og den seneste uge har budt på tørvejr. Vil du gerne male udenfor denne periode, kan det være en god idé at investere i en fugtighedsmåler. Den kan nemlig tjekke, om fugtigheden i træet er på en niveau, hvor det er i orden at male det. Som regel råder man til, at fugtigheden i træet ikke må overstige 15 %.

Husk at gøre overfladen ren
En klassisk fejl, som mange begår, er, at de bare går i gang med at male deres træværk uden at rengøre overfladen forinden. Det er altså ikke nok blot at feje det øverste lag snavs væk - du skal også huske at få vasket træet ordentligt inden behandlingen.
Vind og vejr bærer naturligvis sin del af snavs på træværkets overflade, men også forurening fra biler på vejen eller fra luften vil sætte sig på dit træværk.
Normalt går der omkring 8-10 år imellem, når vi maler udendørs i Danmark. Det er mange vintre og somre, og der vil derfor forekomme en stor mængde af støv og andet snavs gennem tiden.

Husk at fjerne alger og begroninger
En af det største årsager til, at man ønsker at male sit træværk i første omgang er for at beskytte det mod alger, begroninger eller råd i træet. Derfor er det en god idé at afrense det, der allerede sidder der, inden man maler ovenpå.
Det kan eftergive store skader på træværket, hvis du maler ovenpå alger eller begroninger. Det værste der kan ske er, at man ikke har opdaget råd i træet. Råddet vil kunne arbejde sig større under malingsfilmen, og det kan i sidste ende koste dig et nyt hegn eller vindue.
Da du ikke altid kan se begroningerne, kan det være en god idé altid at vaske af med algerens inden træbehandlingen.

Trykimprægnering fungerer ikke som grundolie
Endnu en udbredt fejl er antagelsen, at grundingsolie er det samme som trykimprægnering. Det er det ikke! Trykimprægnering er blot en grøntonet væske, som indeholder svampemodvirkende midler. De samme midler er tilsat i grundingsolien, som derfor modvirker råd og svamp inde i træet, hvor træbeskyttelsen ikke kan nå ind.
Grundingsolien er baseret på linolie, hvor imod trykimprægnering er vandbaseret. Linolie er altid godt for træet og giver det en grundig mæthed inden malingen. Dermed modvirker grundingsolien også, at træet tørrer ud og sprækker.
Desuden sikrer grundingsolie en flot og ensartet glans og overflade for selve malingen.

Oliebaserede og akrylbaserede produkter
Mange har en forestilling om, at terpentinbaseret træbeskyttelse er det eneste, der virker. Desværre er dette ikke helt rigtigt. En oliebaseret træbeskyttelse er rigtig god, hvis du ønsker hurtigt at behandle et gammelt træværk. Den binder godt på nedslidt træ og trænger hurtigt ind. Men derudover er der ikke mange positive effekter ved oliebaseret træbeskyttelse.
Akrylbaseret træbeskyttelse giver uden tvivl den bedste holdbarhed. En 100% akrylmaling mister stort set ikke hverken glans eller farve, modsat den oliebaserede, som hurtigt mister gløden.
Det er vigtigt at huske, at hvis du maler med en akrylbaseret træbeskyttelse, så skal du kompensere for den manglende olie, som skal mætte træets porer. Her kan i stedet bruge en trægrunder, som er baseret på linolie.

Send til en kollega

0.031