23948sdkhjf

Bedre vilkår for ansatte i industrisektoren

Lønforhandlinger, bedre vilkår, fagforeninger og meget andet er i høj grad relevante emner, når man lever i en tid som vores, hvor det handler om at kæmpe for at opnå mere.

De, der er ansat i industrien, kan dermed se frem til en ny og forbedret aftale omkring deres vilkår inden for de næste par år.

Aftalen er blevet tilkæmpet af CO-industri. Claus Jensen, som er formand for denne forening, har især lagt vægt på de bløde værdier i forhandlingerne – men lønnen er naturligvis også steget en smule.

Så meget er lønnen steget
De omkring 230.000 ansatte i denne sektor kan se frem til en højere mindsteløn de næste par år. Denne vil stige fra 113,65 kroner i timen til 119,65 kroner. Selve stigningen sker fra marts 2019, og selvom seks kroner måske ikke lyder af meget, så er det stadig en stigning på mere end fem procent.

Herudover fremhæver Karsten Dybvad, som er administrerende direktør for Dansk Industri, at dette er en rammeaftale. Derved er der stadig mulighed for lokale lønforhandlinger, hvilket vil sige, at det er op til de enkelte industrivirksomheder at fastsætte den endelige løn.

Det er ikke kun timelønnen, der er blevet forbedret
Det er dog ikke kun stigningen af mindstelønnen, de ansatte kan glæde sig over. Ét af de vigtigste punkter i aftalen er, at de ansatte ikke bliver overflødige, når digitaliseringen inden for industrien bliver udviklet yderligere.

Grunden til, at de ansatte ikke bliver overflødige, er, at aftalen også indeholder klare forbedringer, når det gælder uddannelse og videreuddannelse. Derved er der nemlig en lang række af medarbejdere, som kan se frem til at gå fra ufaglært til faglært.

Dette er som sagt en rammeaftale, og dermed har de lokale det endelige udspil, som skal være med til at fastsætte de mange vilkår. Her kan de, udover de allerede nævnte ting, for eksempel tilbyde de ansatte firmabetalte mobilabonnementer eller lignende.

Hvad kan arbejdsgiverne ellers tilbyde?
Udover uddannelse og lønstigning er der også fordele for gravide og ældre medarbejdere. Aftalen mellem CO-industri og Dansk Industri indeholder også punkter, der skal være med til at forbedre mulighederne for barsel og vilkårene for seniormedarbejdere.

Aftalen vil løbe indtil den 1. marts 2020, hvorefter der er plads til genforhandling. Så selvom der ikke har været mange forskellige små ekstra goder til de ansatte i denne aftale, så er det måske en mulighed i 2020. Her kan man for eksempel forestille sig, at de ansatte vil kunne vælge et firmabetalt bredbåndabonnement her, eller noget i den stil.

Også de, der ikke er ansat i industrien, men for eksempel i byggebranchen, transportsektoren eller lignende kan glæde sig over denne aftale. Aftalen, som er omtalt her, er nemlig forløberen for en lang række af andre overenskomster for store sektorer i Danmark i fremtiden. Det er altså vigtigt på, at vilkårene altid kan forbedre sig, hvis blot man har nogen, der kæmper ens sag.

 

Send til en kollega

0.036