23948sdkhjf

Nyt netværk for undervandsteknologi

Offshore Center Danmark bag netværksgruppe med interesse for undervandsrobotter
Stadigt mere avanceret teknologi tages i anvendelse, når der skal udvindes energi fra oliefelter i Nordsøen og produceres vindkraft fra havvindmølleparker. I takt med, at flere og flere installationer placeres på havbunden eller under havoverfladen, vokser behovet for eksempelvis undervandsrobotter og fjernstyrede undervandsfartøjer.

For at samle viden på området og skabe grobund for udvikling af nye teknologier og samarbejder inden for undervands-robotteknologi etableres nu en ny, dansk netværksgruppe.

- Undervands-robotteknologi er et af de forretningsområder i offshoreindustrien, som oplever vækst. Efterspørgslen stiger, og der tages stadig mere avancerede løsninger i brug for at fjerne belægninger på konstruktioner under havoverfladen, svejse under vand, reparere installationer på havbunden eller inspicere rørledninger. Nu samler vi alle med interesse for dette nicheområde i et landsdækkende netværk, forklarer projektkoordinator Klaus Jørgen Mølleskov, Offshore Center Danmark, som har taget initiativ til netværket.

- Det ny netværk skal være samlingssted for virksomheder, som ønsker at dele viden og drøfte udfordringer samt samarbejde om fremtidige opgaver inden for undervands-robotteknologi. Udover at skabe netværk på tværs af offshoreindustrien er vores mål at bygge fundamentet for innovative løsninger, som kan leve op til offshoreindustriens behov i fremtiden, siger Klaus Jørgen Mølleskov.

Et område med stort potentiale
Det ny netværk blev vedtaget på en konference i februar, hvor en række leverandører af robotløsninger var samlet. Konferencen og netværksgruppen understøtter det udviklingsarbejde, Offshore Center Danmark har iværksat under titlen ”Underwater Robot for Cleaning of Oil and Gas Platform Structures and Wind Turbine Foundations” – et flerårigt udviklingsprojekt idet centret vurderer, at netop offshore robotteknologi har stort potentiale.

- Vil man se ud i fremtiden og vurdere potentialet inden for undervands-robotteknologi behøver man blot at se mod Norge – hvor offshoreindustrien er omtrent otte gange større end i Danmark. Her arbejder man i langt højere grad med undervands-robotteknologi, fordi robotter kan være med til at reducere omkostningerne ved reparation og vedligehold. Kan danske virksomheder matche de krav, der stilles i den norske offshoresektor, er her et enormt potentiale, siger Klaus Jørgen Mølleskov.

Behov for at samle viden
Der anvendes allerede i dag robotter og fjernstyrede ubåde til at udføre en række opgaver i offshoreindustrien, fra opmåling af havbunden og etablering af grøfter til rørledninger, over rengøring og overfladebehandling til tv-inspektion. Alligevel er netværksgruppen den første af sin art, mens der er en netværksgruppe for industrirobotter, Robocluster.

- Samarbejdet med Robocluster bliver en af hjørnestenene i det ny netværk, for der er masser af viden og erfaring, vi kan udveksle. Behovet for at samle og koordinere viden om undervandsrobotteknologi er stort, og vi vil naturligvis samarbejde med andre relevante netværk for at sikre det bedst mulige udgangspunkt, siger Klaus Jørgen Mølleskov.

Netværksgruppen for undervands-robotteknologi er åben for alle relevante virksomheder og tæller i dag blandt andre MacArtney, Force Tecnology, FC Rov Piloting, Teknologisk Institut og SubC Partner.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078