23948sdkhjf

Stålgrossist budgetterer med vækst – og halvering af overskuddet

For Dacapo Stainless blev 2022 endnu et år uden for kategori. Virksomhedens omsætning steg med hele 41 procent til 1,844 mia. kr., mens overskuddet før skat tog et lille dyk på 8 procent til 145,3 mio. kr., hvilket dog stadig er væsentligt over niveauet fra før corona-pandemien.

Fremgangen i omsætningen er drevet af en 11 procent stigning i stålsalget, som for første gang rundede 40.000 tons, mens fittingsalget steg med 37 procent.

Andet halvår ikke lige så godt som første

Der har dog ikke været tale om en ensartet udvikling hen over året, fortæller administrerende direktør Kristian Sylvest.

- Første halvår var jo, det halvår, der nok aldrig kommer igen. Volumenerne steg, priserne steg, marginerne steg, og tilsvarende så var anden halvår jo, hvor volumenerne faldt, priserne faldt, og marginerne faldt. Så hvis man tager gennemsnittet, så er det stadig et rigtig godt år, men andet halvår var ikke lige så godt som første, konstaterer han.

Kristian Sylvest understreger dog, at både 2021 og 2022 har været helt ekstraordinært gode, når man ser på bundlinjen, og det skyldes, at stålpriserne de seneste par år har haft nogle kraftige udsving, som mange grossister har formået at tjene godt på.

Stålmarked tilbage i normal gænge

Rent leverancemæssigt kan Dacapo-direktøren dog konstatere, at der er ved at falde ro på markedet igen.

- For os har leveringsevnen faktisk aldrig været et kæmpe issue. Jeg ved godt, vi kunne læse for et år siden, hvor voldsomt og hvor vildt det var. Og jo, leveringstiderne har været længere, men jeg tror, panikken i vores verden nok var mindre, end den var i medierne, forklarer Kristian Sylvest.

- Jo, der var lange leveringstider, men hvis man har nogle gode leverandørrelationer, så hjælper vores leverandører os, og vi har hjulpet vores kunder. Jeg kan ikke komme på en af vores kunder, der ikke har fået det stål, de skulle have, siger Dacapo-direktøren, der betegner situationen på stålmarkedet som ”fuldstændig normaliseret”.

Kigger ind i stabil periode

Han er dog ganske fortrøstningsfuld på Dacapo Stainless’ vegne i 2023, og det skyldes, at aktiviteten fortsat er på et højt niveau.

- Vi har noget, vi kalder Dacapo Activity Index, og der kan vi se, at kunderne forventer stabil udvikling. Vi spørger dem om, hvor stor en ordreportefølje de har, og hvordan de ser det næste kvartal, og der forventer 56 procent af vores kunder faktisk en stabil markedsudvikling. Så når vi spørger kunderne, så kigger vi ind i en stabil periode. Hvis vi kigger i nyhederne, så kigger vi jo ned i et sort hul, lyder det tørt fra Kristian Sylvest.

De forudsigelser bliver bakket op af Dacapos egne tal for de første måneder af 2023.

- Vi har cirka solgt det samme i de første to måneder, som vi solgte i de første to måneder sidste år - og sidste år var jo rekord. Så vi tangerer egentlig tallene fra sidste år. Udfordringen lige nu er, at marginerne er meget, meget lave. Så man kan godt lave sorte tal, men de er langt fra lige så imponerende, som de var sidste år på samme tid, siger Kristian Sylvest.

Lavere overskud, men højere volumen

Han betegner dog Dacapo Stainless’ budget for 2023 som ambitiøst, men tør godt love, at bundlinjen får et god skub nedad.

- Hvis vi kan være ambitiøse, når vi siger, at vi halverer overskuddet, så er det det, vi håber på. Hvis vi kan nå halvdelen af det, vi nåede i 2022, så vil vi være fint tilfredse. Men vi kigger på et volumenvækstbudget, hvor vi egentlig lægger op til mere vækst. Det har også at gøre med, at vi har flere lande på menuen, så det nytter ikke noget at udvide med en masse lande, uden også at udvide med en masse tons. Det skal helst gå hånd i hånd, slutter Kristian Sylvest.

Dacapo Stainless A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta Mio. kr. Mio. DKK
Nettoomsætning 1.843,9 1.303,4
Bruttofortjeneste 244,5 250,4
Resultat af primær drift 146,4 161,6
Resultat før skat 145,3 157,1
Årets resultat 108,6 120,9
Balancestatus 928,9 730,8
Egenkapital 286,8 206,4
Antal ansatte 152 142
Kilde: CVR

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Se nøgletal for:
Læs mere om: råvarer
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Hastigt voksende automationsfirma udvider igen
Milliardordre til NKT
Vattenfall færdig med fundamenter i syd og rykker nu nordpå
Nyt om navne: KP Components udvider direktionen
Bila runder milepæl
Andre Nordiske Medier
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.578