23948sdkhjf

Danske virksomheder er europamestre i at satse på grøn innovation

Knap hver femte dansk patentansøgning er grøn, hvilket sikrer Danmark en europæisk topplacering i grøn innovation

Der innoveres på livet løs i virksomhederne indenfor teknologier, der enten hjælper med at afbøde virkningerne af klimaændringer eller beskytter miljøet. Det fremgår af en ny undersøgelse fra den europæiske patentorganisation, EPO, og den europæiske varemærkemyndighed, EUIPO, der beskriver patentlandskabet i perioden 2015-2019.

Danmark indtager en klar førerposition, når det kommer til andelen af de såkaldte CCMT-patentansøgninger - altså patentansøgninger indenfor teknologier, der hjælper med at afbøde virkningerne af klimaændringerne. Den type opfindelser repræsenterer nemlig hele 19 procent af danske virksomheders patentansøgninger. Til sammenligning er andelen tættere på 10 procent i mange andre, større lande, såsom Tyskland, Frankrig, Østrig og Spanien.

- Vi klarer os rigtig godt sammenlignet med resten af Europa og de lande, vi normalt sammenligner os med. Patenter er en del af løsningen på klimaudfordringerne, så det er meget positivt, at danske virksomheder har øje for værdien af at patenterne, siger Rune Lorentzen, enhedschef i Center for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Ifølge undersøgelsen er Danmark også med i top fem, når antallet af CCMT-ansøgninger gøres op. Tyskland tegner sig for 42 procent af alle CCMT-patentansøgninger fra EPO-medlemsstater, Frankrig kommer på andenpladsen med 17 procent, efterfulgt af Holland (9 procent), Danmark (7 procent) og Sverige (6 procent).

Grønne patenter er blevet mere værd

Foruden de klimamæssige gevinster er den økonomiske effekt af industrier, der er intensive på enten CCMT-patenter eller grønne varemærker, steget de seneste år og tegnede sig for 9 procent af beskæftigelsen og 14 procent af BNP i EU i 2017-2019.

- Det er selvfølgelig afgørende at have kapaciteten til at innovere. Men det er også vigtigt at have for øje, at patenter er med til at gøre det muligt at udbrede og tjene penge på teknologien på markeder udenfor Danmarks grænser, hvor både de helt store muligheder for danske virksomheders vækst og potentialet for global reduktion af CO2-udledning findes, siger Rune Lorentzen.

Samlet set var hver tiende europæiske patentansøgning indgivet af en EU-virksomhed eller opfinder i 2019 relateret til CCMT'er. Grønne varemærker indgivet af EU-baserede virksomheder tegner sig for en tilsvarende andel af alle EU-varemærkeansøgninger i 2021.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ny KP Components-direktør vil have amerikansk datterselskab tilbage på sporet
SH Defence i britisk samarbejde
Efter opkøb: Bredal og Bogballe lægges sammen
Niebuhr Gears forbereder sig til kraftig vækst
Tidligere Terma-direktør er død
Millionstøtte til udvikling af flydende substation
Andre Nordiske Medier
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.094