23948sdkhjf

Stålkommentar: Stabilt kvartal i sigte

Damstahls Nordic CPO, Henrik Ørskov, giver et bud på udviklingen på stålmarkedet i den kommende tid

Nedgangen i den globale økonomi, sammen med geopolitisk usikkerhed og en række synlige konsekvenser afledt af klimaforandring, er tydelig for alle. I lyset af disse uforudsigelige udfordringer er det derfor vanskeligt at planlægge 2023.

Nikkel

Damstahls forventninger fra oktober 2022 er faktisk blevet bekræftet: Man har oplevet, at noteringen på LME i midten af november, i begyndelsen af december og også i januar var helt oppe omkring 30.000 $/ton.

Og hvad bringer så de kommende måneder? Det eneste, der er helt sikkert, er, at nikkel ikke kommer til at stabilisere sig og pludselig viser en langsigtet tendens. Vi forventer snarere, at nikkel vil bevæge sig i et interval mellem 24.000 $ og 27.000 $ per ton – uden de store udsving, som vi oplevede i 2022.

Krom

I det nye år er der ingen udvikling i kromprisen på kvartalsbasis, hvilket betyder, at trods udviklingen i energiomkostningerne i oktober og november forbliver prisen for krom på 1,49 $/lb. Der er heller ikke længere ude i fremtiden tegn på faktorer, der vil have nogen større påvirkning på kromprisen. Energipriserne ser ud til at stabilisere sig, og efterspørgslen er også uændret.

Molybdæn

Mens de fleste andre industrimetaller bevægede sig sidelæns i andet halvår af 2022, er molybdæn steget siden juli/august. Ligesom nikkel steg også molybdæn uventet i de sidste to måneder af 2022 og fortsatte dette i januar 2023 med en stigning på +90 procent fra januar 2022 til januar 2023. Dette har naturligvis resulteret i stigninger i for eksempel kvalitet 4404.

Skrot

I øjeblikket ser skrot ud til at stabilisere sig på et niveau med et sundt prisleje i forhold til, hvad råmaterialer og energipriserne bringer ind på markedet. Det er dog interessant at se, at skrotprisen ikke længere følger nikkelprisen så tæt. Det er ret nyt, når man ser på udviklingen i et historisk perspektiv.

Stangstål

Handel med stangstål har været ret ustabilt i hele 2022, og det drejer sig ikke om prisniveauet, men om tilgængelighed og leveringstider efter ulykken på Ugitech-værket. I dag har nogle værker stadig længere leveringstider, men når man ser på det generelle markedsniveau, har de stabiliseret sig og virker til at være på et vedvarende niveau.

Også fra Indien er leveringstiderne stabile, men på grund af Safeguard-kvoter kommer produkterne altid ind i EU i bølger, hvilket igen lægger et stort pres på grossisterne, transporten og priserne.

Rør

Hvad angår sømløse rør, er leveringstiderne fortsat ret stabile, og de ukrainske værker har fundet en god løsning til at håndtere deres aktuelle situation.

Når det gælder svejste rør, oplever Damstahl en vis udvikling i markedet, både med hensyn til priserne og med hensyn til lagerbeholdningerne og tilgængeligheden. I slutningen af 2022 har næsten alle værker haft gode lagerbeholdninger og kunne levere det meste af efterspørgslen inden for et par dage. Damstahl forventer den samme tilgængelighed og leveringstid i februar.

Plader

Tilgængeligheden på plader er rigtig god. Med korte leveringstider og gode lagerbeholdninger fra hovedleverandørerne er Damstahl i stand til at imødekomme enhver efterspørgsel fra den daglige drift til de store projekter.
Safeguard-kvoter på koldtvalsede plader fra for eksempel Taiwan og Sydkorea er stadig åbent for dette kvartal, og det tyder også på, at der er god tilgængelighed på det europæiske marked.

Konklusion

Efter at vi nu har oplevet en positiv start på 2023, tyder alt på et godt og stabilt første kvartal, på trods af, at de globale påvirkninger altid kan spille en stor rolle i dette. Efterspørgslen er accelereret, leveringstiderne er stabile, og råvarerne bevæger sig i en positiv retning, mens energiomkostningerne falder og gør værkerne mere fleksible med hensyn til produktion og prisniveau.

Læs hele markedskommentaren på Damstahls hjemmeside.

Stålkommentaren er udarbejdet af Damstahl. Metal Supply påtager sig ikke ansvar for forecasts.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Derfor blev ny investor inviteret inden for hos Weldingdroid
Nyt om navne: Lemvigh-Müller henter ny indkøbsdirektør for stål
Siemens Gamesa vil gentænke leverandørkæderne
Topsoe har brugt 80 millioner på gasnødplan: Det er en billig forsikring
Ingeniørvirksomhed går sammen med enzymgigant og skaber nyt uddannelsesforløb om automation
Andre Nordiske Medier
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.094