23948sdkhjf

Blunico leverer til århusiansk partikelaccelerator

ASTRID 2 - én af verdens mest avancerede partikelacceleratorer - er medio september flyttet ind på Aarhus Universitets forskningscenter for acceleratorfysik.
Partikelacceleratoren virker som en form for mikroskop, der kan aflure alverdens materialer deres hemmeligheder - helt ned på det plan, hvor man kan se atomer sidde sammen. Det skriver Horsens-virksomheden Blunico i en nyhed på sin hjemmeside.

Blunico, der tidligere på året skiftede navn fra B. Rustfrit Stål, har været underleverandør til den nye partikelaccelerator.

ASTRID 2, som den nye accelerator hedder, er efterfølgeren til ASTRID, der i de sidste 20 år har ført til store og uventede opdagelser, blandt andet omkring egenskaber ved forskellige materialer. Acceleratoren har en røntgenstråle, som rammer en detalje i det undersøgte materiale, hvorved elektroner bliver slået af, og en analyse af dem efterfølgende afslører, hvilke egenskaber materialet har.

ASTRID 2 har allerede vakt stor international interesse, da det er et unikt instrument, også på verdensplan. Forskere fra hele verden har allerede vist interesse for at komme til Danmark og bruge det.

- ASTRID 2 er så interessant, at vi nu har noget at bytte med, når vi vil have forskningsmæssige input fra resten af verden, siger Søren Pape, centerleder ved Aarhus Universitets Institut for Lagringsfaciliteter.

Som underleverandør på projektet har Blunico blandt andet leveret vakuum kamre til den 46 meter lange partikelaccelerator, der har en diameter på 15 meter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062