23948sdkhjf

Nu begynder de sabotageramte Nord Stream gasrør at ruste

Efter at millioner af kubikmeter gas er strømmet ud af de hullede rørledninger Nord Stream 1 og 2 er trykket i rørene nu faldet så meget, at havvand strømmer ind og får rørene til at ruste.

Når havvand strømmer ind i de omstridte gasrørledninger Nord Stream 1 og 2, vil de snart være mærket af rust. 

Nord Stream 1 og 2 består begge af to rør altså i alt fire rørledninger, der løber tæt forbi Bornholm. De to rørledninger, der har udgangspunkt i Rusland, ligger parallelt og er 1200 km lange.

Begge Nord Stream 1 ledninger og den ene af de to Nord Stream 2 ledninger blev kraftigt beskadiget den 26. september 2022 i et formodet sabotageangreb.

Nord Stream 1 og 2

Nord Stream 1 og 2 er to parallelle naturgasledninger, der løber fra Vyborg i det nordvestlige Rusland gennem Østersøen til Lubmin i Tyskland.

De 1.234 kilometer lange ledninger passerer russisk, finsk, svensk, dansk og tysk farvand.

Nord Stream 1 blev færdig i november 2011.

Nord Stream 2 blev færdig i oktober 2012.

Der er konstateret i alt fire lækager på gasrørene i Østersøen. På Nord Stream 2 er der konstateret to huller på samme rør. Dette stykke af rørledningen befinder sig i svensk økonomisk zone. Det andet Nord Stream 2 rør er uden lækage.

På Nord Stream 1 er der omvendt konstateret et hul på hvert rør i dansk økonomisk zone.

Rørene ruster

Når havvand strømmer ind i de ødelagte gasrørledninger Nord Stream 1 og 2, vil saltet i havvandet inden længe få rørene til at begynde at ruste, og det vil kræve enorme ressourcer at reparere rørledningerne.

Ifølge Energistyrelsen vil en reparation af de hullede gasledninger kræve en indsats, der svarer til en oprindelige etablering.

“Når havvandet trænger ind i rørene, vil havvandet forårsage korrosion af rørledningsmaterialet over tid. Det er derfor Energistyrelsens vurdering, at havvandet vil korrodere og nedbryde rørledningsmaterialet, såfremt rørene forbliver liggende på havbunden fyldt med havvand i et betydeligt tidsrum,” skriver Energistyrelsen til Dagbladet Børsen.

Havvand er en alvorlig modspiller, og Energistyrelsen tilføjer, at en eventuel ”reparation af rørene vil kræve en fuld rørledningsoperation, svarende til da rørledningerne blev etableret.”

Selv om Nord Stream 2 aldrig nåede at blive taget i brug, har rørledningen alligevel vakt betydelig politisk opmærksomhed. Ikke mindst USA har kritiseret Nord Stream 2.

Reparation af rørene vil kræve en fuld rørledningsoperation, svarende til da rørledningerne blev etableret Energistyrelsen/Børsen

 Amerikanerne var overbeviste om, at den nye rørledning ville gøre EU endnu mere afhængig af den russiske gas.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
K.S.M. Kragelund får ny topchef
Møllegigant vil producere brint direkte på vindmøllen – men infrastrukturen skal være på plads
Semco Maritime skal klargøre skib til transport af CO2
Sydjysk producent af malkeudstyr gør klar til at rykke teltpælene op
Første fald i antallet af ledige stillinger i to år
Ny teknologi skal hjælpe energitung industri med at blive fossilfri
Andre Nordiske Medier
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.142