23948sdkhjf

XL-ordre: Hjortkær Maskinfabrik leverer endnu en kæmpe skruepresser

Det var ikke en maskine af helt almindelig størrelse, Hjortkær Maskinfabrik for nyligt kunne sende ud ad døren.

Den vestjyske virksomhed er specialiseret i produktion af anlæg til afvanding af slam og separering af spildevand, og her har man for nyligt installeret en såkaldt skruepresser hos en kartoffelvirksomhed.

- Den godt 10 meter lang, og den vejer i drift godt 21 tons, og med tank 24 tons. Den har en højde på 2,70 meter, så det er en stor en. Tager man kapaciteten, så er den her lagt ud til at skulle køre op til 70 kubikmeter i timen – måske 90, forklarer Alf Sand Simonsen, der er medejer af Hjortkær Maskinfabrik.

- Så det er en voldsom maskine. Der står fire magen til på renseanlægget oppe i Göteborg, og det er et renseanlæg på stort set samme kapacitet som i København, hvor man kører med en million PE (1 PE svarer til spildevandsbelastningen fra 1 person, red.), tilføjer han.

Genbruger vaskevand

På kartoffelfabrikken skal skruepresseren bruges til separering af fabrikkens vaskevand.

- Den skal bruges til at fjerne partikulært stof fra deres vaskevand, når de vasker deres kartofler på vej ind i fabrikken. I dag spreder man det ud på marker, men der vil man kunne genbruge en væsentlig del af det vand. Vi tager kvælstoffet fra, i det vi separerer, og lader vaskevandet gå tilbage og blive brugt til at vaske de næste kartofler med, forklarer Alf Sand Simonsen.

Som det har været hidtil, har kartoffelfabrikken spredt alt vaskevandet ud på marker, men her bliver reglerne skærpet, fordi der er for stor risiko for udvaskning af kvælstof hen over vinterhalvåret.

I skruepresseren presses de faste partikler fra vandet, og tilbage står man med et materiale, der har konsistens som vådt sand.

- Så, det vi gør, er, at vi tager de faste partikler fra vaskevandet, og så gemmer det til foråret, hvor de spreder det ud som gødning på markerne, hvor de dyrker kartofler, siger Alf Sand Simonsen.

Flere industrikunder

Det er dog ikke kun størrelsen, der gør, at ordren har været interessant for Hjortkær Maskinfabrik. Cirka 90 procent af maskinfabrikkens maskiner sælges til offentlige kunder, som typisk er renseanlæg rundt omkring i Skandinavien.

Virksomheden oplever dog en øget efterspørgsel fra industrikunder, som også oplever stigende krav til deres behandling af spildevand.

- Til mange processer er det et seriøst alternativ til en centrifuge. Energiforbruget er cirka 90 procent lavere, og serviceomkostningerne er meget lavere, og levetiden er meget længere, konstaterer Alf Sand Simonsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.128