23948sdkhjf

Svag kronekurs booster vækst ind i dansk eksport: Men festen ebber ud

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af varer og tjenester steg med 3,0, procent i juli til 17 mia. kr. 

Den samlede eksport er dermed braget i vejret med hele 8,3 procent over de seneste tre måneder, hvilket cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer, kalder "nærmest naturstridigt"

Han peger på, at en del af forklaringen er, at den danske eksport af blandt andet landbrugsprodukter, medicin og vindmøller har klaret sig fortrinligt. Dertil er søtransporten rent ud sagt i en liga for sig selv, med nærmeste astronomiske stigninger over de seneste måneder. 

- Det spiller også en rolle, at den danske kronekurs i øjeblikket handles på det svageste niveau siden 2017 i forhold til en række samhandelsvalutaer. Det betyder, at de danske varer nu fremstår billigere på en række af vores største eksportmarkedet, hvilket naturligvis understøtter salget, siger Tore Stramer.

Han henviser samtidig til, at det primært er stigende priser, der har drevet vareeksporten i vejret i 2022, og at eksportfesten snart er ved at ebbe ud.

- Ser vi fremad, så er der ingen tvivl om at skyerne er begyndt at samle sig over den danske eksport. Vækstudsigterne på vores største eksportmarkeder er blevet tydeligt svækket over de seneste måneder. Det gælder særligt i Tyskland, hvor recessionsrisikoen nu er overhængende. Den høje inflation og de ekstreme prisstigninger på el- og gas vil sammen med de stigende renter simpelthen hive vitaminer ud af vores eksportmarkeder frem mod årsskiftet, siger Tore Stramer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094