23948sdkhjf

Tre robotløsninger i kapløb om Dira-pris

Hounö A/S, Palsgaard Spær og S.E.W North Filtration har investeret i innovative robotløsninger. Nu er de tre industrivirksomheder nomineret til årets udgave af Diras automatiseringspris

Det er tre vidt forskellige virksomheder, der er med i kapløbet, når Dira uddeler årets automatiseringspris  den 13. september ved åbningen af Automatikmessen i Brøndby Hallen.

Automatiseret svejserensning

Den ene af de tre er Randersvirksomheden Hounö, der er nomineret til prisen for at automatisere afrensning af rustfrie svejsninger. Det er en proces, der før var manuel og med brug af miljøbelastende og farlig kemi.

Tidligere har Hounö, der er førende indenfor fremstilling af kvalitetssikre kombiovne siden 1977, afrenset svejsninger med en elektrokemisk væske, der bejdser overfladen. Det har været en farlig proces for medarbejderne med et højt forbrug af kemi. Men nu har virksomheden fra Randers automatiseret hele processen, så den ikke bare er kemifri, men også er fuldstændig under kontrol.

Juryen bag automatiseringsprisen har nomineret Randersvirksomheden, fordi "der er i den grad tænkt bæredygtighed, arbejdsmiljø og mennesker ind i den her automatiseringsløsning, og det gør den til en sympatisk løsning".

Mere ensartede produkter

Palsgaard Spær i Slagelse er den anden af de tre nominerede virksomheder. Palsgaard er Danmarks ældste spærfabrik, og virksomheden har erstattet store dele af de manuelle processer ved konstruktion af de skråtstillede, bærende bjælker i en tagkonstruktion med et automationsanlæg.

De eneste manuelle opgaver, der er tilbage i processen, er i følge nomineringen, når råvarerne til produktionen ilægges før sav, og igen under kontrollen af det færdige spær ved udlæsning af anlægget. Automatiseringsløsningen har betydet, at spærene er mere ensartet, og der er en forventning om at øge fabrikkens output med 35 procent.

"Det er et nytænkende eksempel på, hvad man kan gøre inden for en branche, der kan være svær at automatisere - nemlig bygningsbranchen", lyder det fra juryen om løsningen hos Palsgaard Spær.

Den sidste nominerede S.E.W North Filtration for at have implementeret et fleksibelt robotanlæg med hele otte industrirobotter, der kan samle luftfiltre med høje kvalitetskrav.

Jury: Imponerende

S.E.W. North Filtration A/S har ikke bare automatiseret én proces i produktionen. Faktisk har virksomheden, der holder til i Maribo, automatiseret flere arbejdsgange – lige fra ordren er kommet ind til sammensætning af delkomponenter til produktionen af det enkelte filter. Det har gjort, at virksomheden har firdoblet den samlede produktionskapacitet med samme antal ansatte.

"Her er der tale om kundefokus, digitalisering og omstilling af produktion direkte til ordre. Det er imponerende, at de kan lave en fleksibel automatiseringsløsning," lyder det fra en enig jury.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Se billederne: Kronprinsen åbnede DM i Skills
Her er metalindustriens største skattebetalere
Siemens Gamesa presser MW-priserne i vejret
Vestjysk producent af davit-kraner runder milepæl
Midtjyske vandingsmaskiner går som varmt brød
Svanehøj henter ny CFO hos Siemens Gamesa
Andre Nordiske Medier
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.235