23948sdkhjf

Kina kommer: Grønne arbejdspladser skal sikres i Danmark

Politikere, pensionsselskaber, arbejdsgivere, fagforeninger og andre aktører inden for grøn industri var for nyligt på studietur i Esbjerg.

Det var inviteret af Tekniq Arbejdsgiverne, og formålet var at skabe opmærksomhed omkring de mange tusinde arbejdspladser der er inden for vedvarende energi – og ikke mindst sørge for at de ikke ender i Kina.

Derfor har Tekniq Arbejdsgiverne skabt ”Grøn Industri”, som et nyt talerør for cirka 200 virksomheder indenfor industri og installation, der beskæftiger mere end 20.000 medarbejdere.

- Grøn Industri er skabt som konsekvens af et øget prispres fra illegitime aktører fra tredjeverdenslande, hvor ulovlig statsstøtte er reglen frem for undtagelsen. I Grøn Industri er vores hovedopgave derfor at sikre, at vi i Danmark skeler til andet end pris, når vi udbyder store vedvarende energiprojekter, siger formand for Grøn Industri, Niels Brix, der til daglig er administrerende direktør hos tårnproducenten Valmont SM, på Tekniq Arbejdsgivernes hjemmeside.

- Vi er nødt til at vågne op i Danmark. Det kan ikke nytte, at vi lader vores gode, danske virksomheder sakke bagud, fordi vi kun stiller krav om pris, når danske virksomheder, for eksempel medlemmerne i Grøn Industri, langt hen ad vejen er verdens førende, når det drejer sig om energivenlig produktion i højeste kvalitet, siger Niels Brix.

Administrerende direktør i Tekniq Arbejdsgiverne, Troels Blicher, Danielsen pegede direkte imod Kina under mødet.

- Vi har etableret Grøn Industri, fordi ingen taler på vegne af de danske leverandører af grønne teknologier, komponenter og løsninger. Meget fokus er på de store developere, mens leverandører og underleverandører alt for tit blive udsat for unfair konkurrence fra statsstøttede asiatiske virksomheder, fordi vi - i den nuværende geopolitiske situation - har haft et for ensidigt fokus på pris, siger han.

Blandt deltagerne i mødet i Esbjerg var socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht og den konservative ordfører for beskæftigelse, Niels Flemming Hansen. Administrerende direktør Torben Møger Pedersen fra PensionDanmark og bestyrelsesformand Søren Gade fra Esbjerg Havn var andre fremtrædende deltagere.

Og der blev lyttet til bekymringerne blandt politikerne.

- Jeg er blevet bestyrket i, hvor vigtigt det er, at vi gør energi til kritisk infrastruktur i Danmark. Og så er det afgørende, at vi stiller krav til CO2-påvirkning ved den grønne omstilling og de kommende udbud. Det har underleverandørerne i vind-branchen illustreret i dag, sagde Benny Engelbrecht.

- Jeg er bekymret for disse job – og jeg er bekymret for, hvad der sker, hvis kineserne kommer til at drive vindmølleparker, som de derved har muligheden for at sætte i stå. Amerikanernes overvejelser om at holde kineserne ude er interessante. Men helt aktuelt er det afgørende, at vi nu gør energi til kritisk infrastruktur i Danmark. Så må vi se, hvad markedet selv kan regulere – og hvad vi skal regulere fra politisk side. Det kan være miljøpåvirkning og forurening ved produktion, sagde Niels Flemming Hansen.

Originalartikler: https://www.tekniq.dk/nyhederd/staerk-bekymring-for-groenne-job/

https://www.tekniq.dk/nyhederd/esbjerg-moede-groenne-arbejdspladser-skal-sikres-i-danmark/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.187