23948sdkhjf

Kina og corona kostede på bundlinjen hos Silkeborg Spåntagning

Efter en stærk turnaround i 2020 blev 2021 lidt af en maveplasker for Maskinfabrikken Silkeborg Spåntagning. Et overskud før skat på 5,6 millioner kroner blev nemlig forvandlet til et underskud på 5,9 millioner kroner.

- Der er flere ting, som er skyld i det. Først besluttede vi at lukke vores selskab i Kina, og det har selvfølgelig kostet nogle kroner og ører. Vi har også i vores afdeling i Letland været ret hårdt ramt af corona. Vi har faktisk været lukket ned i tre omgange derovre, primært fordi letter ikke er så meget for at blive vaccineret, så der er nogen af dem, der har haft corona både to og tre gange. Og det har virkelig ramt os hårdt, fortæller direktør og ejer Paw Lyngaa.

Dansk ledelse kunne ikke komme ud til Kina-afdeling

Beslutningen om at lukke den kinesiske afdeling, som havde 20 ansatte, var dog ikke nogen pludselig indskydelse.

- Det er noget, vi har haft i støbeskeen i et stykke tid, men timingen kom egentlig, fordi vi ikke kunne få den danske ledelse derud igen, da han var hjemme på sommerferie. Så afdelingen har næsten kørt uden dansk ledelse i hele coronaperioden, og det var simpelthen det, der gjorde, at nu var timingen der til at lukke derude. Og med de stigninger, der er kommet på fragt, så har det heller ikke været helt forkert, forklarer Paw Lyngaa.

Som alle andre underleverandører har Maskinfabrikken Silkeborg Spåntagning også kæmpet med stigende priser på energi, fragt og især råvarer.

- Vi har taget nogle tab på nogle kontrakter, der har været indgået, som vi hang med, hvor vi egentlig ikke kunne tjene penge, fordi materialerne var steget. Men de kontrakter er vi ude af, så alt, hvad vi laver nu, er indeksreguleret på materiale- og fragtpriser. Der skal jo ikke så meget til i stigninger på materialer og fragt, før dækningsbidraget forsvinder, siger Paw Lyngaa.

Ny strategi skal styrke dansk fabrik

Derudover er der blevet investeret i en ny strategisk retning for specielt fabrikken i Silkeborg.

- Vi er i gang med en omstrukturering her i Silkeborg. Vi har været alt for afhængige af én stor kunde, og det er vi ved at arbejde os lidt ud af, hvor vi spreder risikoen hen over nogle flere kunder og nogle nye emner, lyder det fra Paw Lyngaa.

Det har dog taget tid at få implementeret den nye strategi, og det har kostet lidt på den korte bane, fortæller Paw Lyngaa.

- Vi kan se at, vi bliver bedre og bedre, og vores strategi begynder at tage fart fra en sløv start, til vi er ved at være oppe i gear. Men der tager lang tid at indarbejde nye kunder og nye processer, men der er masser at lave ude i Europa, så det er egentlig os selv, der er flaskehalsen. Vi kunne godt sælge meget mere, end det vi kører igennem i Silkeborg. Men hvis man skal gøre tingene rigtigt og ordentligt, er der jo en tidsfaktor i det, siger han.

Planen er, at fabrikken i Danmark udelukkende skal håndtere emner, der kan automatiseres.

- Der har vi flakset lidt, og en del af det har ikke været muligt at automatisere qua støbefejl, støbeemner og sådan nogle ting. Hvis man ikke automatiserer fuldt ud, har man alligevel mandskab til at stå og sortere for støbefejl. Så der har vi været ude og vælge de ting fra og sagt, at det passer simpelthen ikke i vores produktion, så enten skal de flyttes til vores produktion i Letland, eller også må vi sige nej tak, fortæller Paw Lyngaa.

Han forventer derfor også, at vi kommer til at se sorte tal på bundlinjen igen i 2022.

- Det forventer vi, og der er ikke noget, der stikker i den modsatte retning endnu. Medmindre vi bliver ramt af et eller andet, så får vi overskud, slutter han.

Maskinfabrikken Silkeborg Spåntagning A/S
Regnskabsår 2021 2020
Valuta mio. DKK mio. DKK
Primært resultat -7,5 4,2
Bruttofortjeneste 14,6 28,2
Resultat før skat -5,9 5,6
Årets resultat -4,2 4,8
Status balance 83,9 86,3
Egenkapital 36,6 40,9
Antal ansatte 37 38
Kilde: CVR

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.641