23948sdkhjf

Ørsted får kontrakt på verdens største havvindmøllepark

Det britiske erhvervs- og energiministerium har tildelt en differencekontrakt til Ørsteds havvindmøllepark Hornsea 3. Kontrakten blev tildelt til en inflationsindekseret afregningspris på 37,35 britiske pund per MWh i 2012-priser.

Hornsea 3 får en kapacitet på 2.852 MW og vil kunne producere energi nok til at forsyne 3,2 millioner husstande i Storbritannien med strøm. 

Havvindmølleparken vil dermed yde et markant bidrag til den britiske regerings ambition om at have 50 GW havvind i drift inden 2030 som et led i sin energisikkerhedsstrategi.

- Havvind viser sig endnu engang som en kilde til lokalt produceret grøn energi i stor skala, der vil hjælpe Storbritannien med at indfri sine klimamål og øge sin energiuafhængighed, samtidig med at der skabes lokale arbejdspladser og industriel udvikling, siger Martin Neubert, kommerciel direktør i Ørsted.

Transmissionsanlæg og investeringsbeslutning

Ørsted skal opføre Hornsea 3, herunder transmissionsanlæggene (det vil sige offshore- og onshoretransformerstationer og eksportkabler). Når havvindmølleparken er fuldt idriftsat, frasælger Ørsted transmissionsanlæggene til en ny ejer i overensstemmelse med britisk lovgivning. 

Kontrakten til Hornsea 3 er en tovejsdifferencekontrakt, der løber i op til 15 år, fra havvindmølleparken sættes i drift, hvilket forventes at ske i 2027. Afregningsprisen er inflationsindekseret frem til og igennem hele CFD-perioden. Den nominelle startpris per MWh opgøres på baggrund af afregningsprisen plus den akkumulerede inflation fra 2012, indtil CFD’en træder i kraft. Når CFD’en ophører, vil Hornsea 3 modtage markedsprisen for strøm eller indgå nye elkøbsaftaler.

Ørsted forventer at træffe endelig investeringsbeslutning om Hornsea 3 inden for 18 måneder og muligvis allerede inden udgangen af 2022.

Samarbejder med monopælfabrik

Hornsea 3 kommer til at spille en central rolle i den igangværende udvikling af en større, bæredygtig og konkurrencedygtig forsyningskæde i Storbritannien, som skal understøtte den næste fase i landets succeshistorie inden for havvind. 

Ørsted har allerede meldt ud, at man har indgået en aftale til mange millioner pund med SeAH Wind om, at Hornsea 3 bliver den første og største kunde hos SeAH’s monopælfabrik i Teesside, hvilket understøtter SeAH’s beslutning om at investere i etableringen af en ny og globalt konkurrencedygtig monopælfabrik i Storbritannien.

- Vi har stadig stort fokus på at sikre finansiel disciplin. Aftageprisen er inflationsindekseret, og kontrakten giver en vis fleksibilitet i forhold til markedspriseksponering. Vi har allerede sikret kapacitet hos nøgleleverandører for cirka to tredjedele af Hornsea 3’s CAPEX. Desuden kan vi skabe betydelige synergier ved at have en global porteføljetilgang til indkøb og ved at udnytte Hornsea 3’s størrelse og placering tæt på vores eksisterende havvindmølleparker ud for den britiske østkyst, hvor vi har en samlet kapacitet på næsten 4 GW, siger Martin Neubert.

Væsentligt bidrag

Havvindmølleparken kommer til at yde et markant bidrag til Ørsteds ambition om at installere 30 GW havvind globalt inden 2030. Ørsted har for nuværende cirka 7,5 GW havvind i drift, cirka 3,5 GW under opførelse og har fået tildelt projekter på yderligere næsten 11 GW, herunder Hornsea 3.

Hornsea 3 kommer til at ligge 160 km ud for kysten ved Yorkshire i det nordøstlige England, og havvindmølleparken forventes idriftsat i 2027. Når Hornsea 3 begynder at producere strøm, får Ørsteds Hornsea-område – der består af havvindmølleparkerne Hornsea 1, 2 og 3 – en samlet kapacitet på mere end 5 GW, hvilket gør den til verdens største havvindområde med en produktion, der svarer til cirka 5 millioner britiske husstandes elforbrug.

Hornsea 3 vil i byggefasen understøtte op til 5.000 arbejdspladser, og i den lange driftsfase derefter vil der yderligere komme op til 1.200 permanente arbejdspladser, dels direkte på havvindmølleparken og dels i forsyningskæden. Hornsea 3 skal drives fra Ørsteds drifts- og vedligeholdelsescenter i Grimsby.

Hornsea-området omfatter også Ørsteds Hornsea 4-projekt, der forventes at få en kapacitet på cirka 2,6 GW. Hornsea 4 er i øjeblikket i planlægningsfasen, og myndighederne forventes at træffe beslutning om projektets godkendelse i starten af 2023.

Fakta om Ørsteds vindmølleparker i Storbritannien

Ørsted har til dato investeret cirka 14 milliarder britiske pund i Storbritannien og forventer at investere yderligere 14 milliarder pund inden udgangen af indeværende årti. Ørsted ejer helt eller delvist følgende havvindmølleparker i Storbritannien, der har en samlet kapacitet på 6,2 GW:

 • Hornsea 2 (2022), 1.320 MW
 • Hornsea 1 (2019), 1.218 MW
 • Walney Extension (2018), 659 MW
 • Race Bank (2018), 546 MW
 • Burbo Bank Extension (2017), 258 MW
 • Westermost Rough (2015), 210 MW
 • West of Duddon Sands (2014), 389 MW
 • London Array (2013), 630 MW
 • Lincs (2013), 270 MW
 • Gunfleet Sands demoprojekt (2013), 12 MW
 • Walney (2012), 367 MW
 • Gunfleet Sands (2010), 173 MW
 • Burbo Bank (2007), 90 MW
 • Barrow (2006), 90 MW

Kilde: Ørsted

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.753