23948sdkhjf

Teknologisk Institut får ny ion-accelerator

Ny ion-accelerator, som blandt andet skal bruges til et nyt fælles-europæisk udviklingsprojekt, skal sikre bedre forsknings- og produktionskapacitet ved Teknologisk Institut.
Til efteråret positionerer Tribologicenteret, Teknologisk Institut sig som Europas førende udviklingscenter inden for avancerede, ionstråle-baserede overfladebehandlinger. Det sker, når instituttet modtager en nyindkøbt ion-accelerator, der er overtaget fra det spanske institut Tecnalia. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

-Vi er utroligt stolte over, at vi om kort tid kan stille anlægget til rådighed for dansk forskning og danske virksomheder. Dette er en enestående chance for Danmark og ikke mindst for Teknologisk Institut, idet vi positionerer os som Europas førende udviklingscenter inden for PVD og ionstråle-baserede overfladebehandlingsprocesser, siger centerchef, PhD, Lars Pleth Nielsen fra Tribologicenteret ved Teknologisk Institut.

I forvejen har instituttet Danmarks eneste PVD HiPIMS coating anlæg, som lægger mikrometer-tynde keramiske belægninger på vitale komponenter til industrimaskiner, sprøjtestøbeværktøjer og bukke- og stanseværktøjer, hvorved behovet for smøring reduceres eller helt elimineres, ligesom slid og friktion på bearbejdede overflader og bevægelige komponenter reduceres væsentligt.

Navnet PVD står for Physical Vapor Deposition. I processen fordamper man fast stof i et vakuumkammer ved hjælp af et plasma, hvorefter stoffet ’vandrer’ over på modtageemnet som en ultratynd og meget hård overfladebelægning.

Brug for mere plads
For at få plads til den nyindkøbte accelerator og den forventede forøgelse af centerets øvrige PVD-aktiviteter, udvider centeret sine lokaler med en hal på 250 m2, der skal huse Tribologicenterets to acceleratorer. Den nye accelerator vil blive installeret i den nye acceleratorhal i efteråret.

-Tidspunktet for udvidelse af Tribologicenterets acceleratorkapacitet er perfekt af flere årsager. Vores eksisterende accelerator kører hele tiden og er nærmest rødglødende grundet vores nye ”Super-Slip”-produkt. Den åbner for mere forskning og udvikling, da vi ikke har ret meget ledig tid på den eksisterende accelerator, fortæller centerchefen, og han forsætter:

- Den nye accelerator vil både aflaste og udvide vores muligheder, ligesom den vil sikre kort leveringstid og ikke mindst backup-sikkerhed i forbindelse med planlagt vedligeholdelse og eventulle nedbrud. Desuden bruger vi som GTS-institut en del maskintid og ressourcer på at udvikle nye overfladebehandlinger og ydelser inden for fremtidens overfladeløsninger.

Fælles-europæisk projekt
Tribologicenteret har også haft succes med at få endnu en international ansøgning igennem nåleøjet. Det drejer sig om et EUROSTAR udviklingsprojekt sammen med A/S Kenneth Winther Værktøjsfabrik, Novo Nordisk A/S, og adskillige udenlandske partnere i bl.a. Spanien og ikke mindst Schweiz, som involverer det anerkendte universitet Ecole d’ingénieurs et d’architectes de Fribourg og en schweizisk klynge af sprøjtestøbere – en analogi til sprøjtestøbningssektionen under Dansk Industris Plastsektion.

-Målet er at udvikle endnu bedre slipbelægninger til sprøjtestøbningsbranchen på europæisk niveau, hvilket selvfølgelig også vil komme alle de danske sprøjtestøbere til gode. Forskning og udvikling er i dag global, og vi skal være dygtige nok til at klare os globalt – ellers kan vi lige så godt give op med det samme, siger centerchef Lars Pleth Nielsen.

Værd at vide om CrN Super-Slip og ion-implantering
CrN Super-Slip (CrN SS) er en ny og særdeles effektiv overfladebehandling til sprøjtestøbeværktøjer, som Tribologicenteret på Teknologisk Institut har udviklet. Den giver slidbeskyttelse og markant bedre slip end de traditionelle PVD belægninger. Belægningen er specielt udviklet til formgivende dele som f.eks. kerner og matricer, og den benyttes bl.a. af A/S Kenneth Winther Værktøjsfabrik.

Belægningen er baseret på en nyudviklet kromnitrid (CrN) kombineret med ion-implantering. Med CrN Super-Slip-belægningen opnås betydeligt kortere cyklustider gennem en lettere afformning. Samtidigt er det temperatur-vindue, hvori processen er mulig, blevet kraftigt udvidet. Det gør produktionen langt mere fleksibel og robust, karakteriseret ved en høj ensartet kvalitet af de sprøjtestøbte produkter samt slidstærke sprøjtestøbeforme selv ved brug af abrasive fyldstoffer.

Belægningen er fundamentalt anderledes end standardbelægninger. I den nye CrN-SS-belægning er der tale om en helt anden krystalstruktur, hvor de karakteristiske krystaller og korngrænser stort set undgås. Som et resultat af den tættere og glattere CrN-belægning kombineret med en særlig ion-implanteringsteknik opnås der helt suveræne slipegenskaber på en lang række plastmaterialer.

Foruden forskning og udvikling bruges ionacceleratoren til produktion af den meget specielle IBAD-DLC-belægning til smørefri formgivning af f.eks. blikemballage samt til ion-implantering af skærende, klippende og bearbejdende værktøjer.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089