23948sdkhjf

Vil fræse kæmpe flanger med millimeters præcision

CNC Onsite har udviklet en præcisionsmaskine til fræsning af vindmølleflanger med diameter op til 10 meter

De stigende dimensioner af vindmøller, der opererer i mere barske offshore-miljøer, skaber tekniske udfordringer for store flangeforbindelser, der forbinder vindmølletårne med deres fundamenter.

For at forhindre, at boltene løsner sig - et problem, der ofte er forbundet med betydelige reparationsomkostninger og nedetid - skal flangerne være plane med millimeters nøjagtighed.

"Goliath", som i efteråret 2022 lanceres af den danske ekspert i mobile bearbejdningsmaskiner CNC Onsite, kan fræse flanger på monopæle, overgangsstykker og tårne med en diameter på op til 10 meter og stadig opnå en nøjagtighed på 2 millimeter. Det oplyser Vejle-virksomheden i en pressemeddelelse.

Store flanger er en kritisk mekanisk forbindelse i vindmøllekonstruktionen, og det er teknisk kompliceret at montere dem pålideligt, da de to flangeoverflader skal passe præcist sammen, når de bliver fastgjort med bolte. Under produktionen af de store komponenter svejses flangerne til strukturen – en proces der ofte resulterer i, at flangerne vrides og bliver skæve. Ved mindre skævheder er overfladerne traditionelt blevet korrigeret manuelt, men med de større flanger er dette ikke en effektiv proces.

Med Goliath vil CNC Onsite fræse flangerne, og dermed skabe flader med den nødvendige strukturelle pasform.

Bladt Industries vil indarbejde præcisionsflangefræsning

Med offshore-kravene, der driver stadigt voksende møller, fortsætter vindmølleindustrien med at integrere leverandørernes teknologi i deres fremstillingsprocesser. Som en mangeårig leverandør af fundamenter og overgangsstykker er Bladt Industries et eksempel på denne tendens.

- Vi udvikler hele tiden vores produktion for at sikre, at vi kan levere de rigtige produkter med de rigtige tolerancer, som industrien kræver. Med større flanger vil integrationen af Goliath i vores fremstillingsproces give os mulighed for fortsat at gøre netop dette, siger Klaus Munck Ramussen, senior vice president, Bladt Industries.

- Vi er stolte af at støtte vindindustriens udvikling, og ved at sikre tolerancerne bidrager vi til at sikre integriteten af disse store konstruktioner og dermed produktionen af grøn strøm i mange år, tilføjer han.

CNC Onsite har anvendt sin lange erfaring med udvikling og drift af flangefræsemaskiner på Goliath, hvilket har gjort den stivere, stærkere og mere præcis end de tidligere maskiner.

- At opnå en global planhed på et par millimeter på en flange med en diameter på fire til fem meter kan være udfordrende nok, men at opnå det samme resultat på nutidens flanger på over otte meter er simpelthen ikke muligt med tidligere metoder, forklarer Søren Kellenberger, salgsdirektør hos CNC Onsite.

- Når den er i drift til efteråret, vil det ikke overraske os, hvis vi kan opnå endnu bedre tolerancer, tilføjer han.

Planhed kan påvirke bolte

Ved at opnå den bedst mulige pasform mellem vindmølletårnets flange og dets fundament reduceres nødvendigheden af løbende efterspænding af bolte og den dermed forbundne downtime. Dette kan potentielt også føre til længere levetid for vindmøllen.

- Forkert boltspænding er problematisk, og derfor har industrien længe stræbt efter vedligeholdelsesfri boltforbindelser. Dette kræver to kriterier: tilstrækkeligt flade flanger og korrekt tilspændte bolte, forklarer Søren Kellenberger.

- I dag har producenterne adgang til pålidelige boltspændingsmetoder. Men hvis flangerne er skæve til at begynde med, kan boltene imidlertid stadig blive udmattede og endda knække, hvilket kan føre til havari af møllen, tilføjer han.

En havvindmølle, der står stille, kan koste mere end 8.000 euro om dagen, hvortil kommer transport- og arbejdsomkostninger. Vedligeholdelse i en vindmøllens levetid kan udgøre op til en fjerdedel af alle omkostninger.

Ud over Goliath tilbyder CNC Onsite en række interne flangefræsningsmaskiner, der dækker diametre fra 1,8 til 10 meter.

Artiklen er en del af temaet Maskinfokus.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
K.S.M. Kragelund får ny topchef
Møllegigant vil producere brint direkte på vindmøllen – men infrastrukturen skal være på plads
Semco Maritime skal klargøre skib til transport af CO2
Sydjysk producent af malkeudstyr gør klar til at rykke teltpælene op
Første fald i antallet af ledige stillinger i to år
Ny teknologi skal hjælpe energitung industri med at blive fossilfri
Andre Nordiske Medier
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.125