23948sdkhjf

Danfoss solgte dele til to nye russiske våbentransportskibe

Industrigiganten Danfoss bekræfter at have solgt og leveret varmevekslere til byggeriet af to store våbentransportskibe i 2017 på værftet Vympel.

Det fører til optrapning af krig Professor i virksomhedsetik Jacob Redentorff Dall

Salget, som dermed er foregået efter Ruslands annektering af Krim-halvøen i 2014, er sket gennem varmevekslerfabrikken Ridan, som er ejet af Danfoss, og som har i flere år haft den russiske flådes skibe på kundelisten.

Det fremgår af salgsmateriale på Ridans hjemmeside og i offentligt tilgængelige udbudsdokumenter, som DR og det undersøgende medie Danwatch har gennemgået, og som bliver beskrevet i DR's nyheder.

Professor i virksomhedsetik Jacob Redentorff Dall kritiserer selskabets salg til militæret i Rusland for at være i strid med virksomhedens egne etiske retningslinjer, hvor man har tilsluttet sig FN's principper for menneskerettigheder og erhvervsliv.

- Danfoss skulle have været opmærksom på det og sagt, vi kan ikke sende de produkter, fordi det fører til optrapning af krig, siger Jacob Dall Redentorff, til DR.

Danfoss oplyser i deres skriftlige svar, at man tager oplysningerne om salg til den russiske flåde seriøst. Danfoss oplyser, at Ridan ikke har en "militær godkendelse" i Rusland, som det ifølge Danfoss kræves for at levere til militære formål.

- Kort sagt anser vi det fortsat for usandsynligt, at der sidder varmevekslere fra Ridan i skibe til militært formål, da Ridan slet ikke må levere til den slags skibe for det russiske forsvarsministerium, skriver Danfoss, der dog stadig bekræfter at have leveret til byggeriet af de to våbentransportskibe.

Den ene skib er søsat til Sortehavsflåde

Det ene af de to 77 meter lange våbentransportskibe skal ifølge en meddelelse fra skibsværftet Vympel direkte indgå i den russiske Sortehavsflåde, der har base i Sevastopol på det annekterede Krim.

Skibet bærer navnet Gennady Dmitriev efter en russisk krigshelt, og en video på værftets YouTube-kanal viser, at skibet blev sat i vandet sidste år til de sidste faser af byggeriet. Der er tale om det største skib nogensinde bygget på værftet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078