23948sdkhjf

Gigantisk insektfabrik snart flyveklar: Grindsted-virksomhed leverer logistikken

I 2023 åbner Enorm Biofactory dørene til Skandinaviens første kommercielle insektfabrik, og det glæder de sig også til hos pakke- og palleteringseksperten Sealing System i Grindsted vest for Billund.

Sealing System har således været med i udviklings- og designfasen og skal nu levere logistiksystemet til det 24.000 kvadratmeter store anlæg. Anlægget bliver Nordens største insektfabrik, og produktionen vil tilføre en alternativ proteinkilde til foder i den grønne omstilling af landbruget.

- Sealing System har de seneste fire år haft et tæt partnerskab med Enorm Biofactory om at udvikle og designe et effektivt logistiksystem med datatracking til insektfabrikken. Gennem et pilotanlæg har vi fået den nødvendige viden og erfaring, som gør, at vi nu er i stand til at implementere systemet på et anlæg i stor skala, fortæller Sealing System-direktør Rolf Tange i en pressemeddelelse.

- Systemet gør det muligt at håndtere store mængder biomasse, som vokser eksplosivt på kort tid. Jeg er stolt af, at vi med vores løsninger kan bidrage til den grønne omstilling af landbruget, tilføjer han.

Når insektfabrikken står klar i begyndelsen af 2023, vil den kunne producere 100 ton larver om dagen, svarende til 11.000 tons insektmel om året. 

Ifølge stifter og medejer af Enorm Biofactory Carsten Lind Pedersen har samarbejde og videndeling parterne imellem været en væsentlig forudsætning for projektets succes:

- Når man arbejder med insekter, udgør biologien og foderet 50 procent af arbejdet. Resten er teknik. Og de to ting kan ikke eksistere uden hinanden. Fordi produktionen af larverne foregår i et komplekst miljø, er det nødvendigt, at vi har fuldstændig styr på alle processer fra logistik og ventilation til indsamling af data. Her er det tekniske samarbejde med leverandører som Sealing System afgørende, konstaterer han.

Nyt forretningsområde med stort potentiale

Hos Sealing System har man ikke tidligere arbejdet med levende biomateriale. Men man var ikke i tvivl om at slå til, da virksomheden fik muligheden for at være med til at udvikle logistiksystemet til Skandinaviens første kommercielle insektfabrik.

- Det er ikke hver dag, man får chancen for at være frontløber. Anlægget er det første af sin slags i Skandinavien, og det har derfor også været forbundet med visse risici at være med til at udvikle et projekt i denne skala og uden fortilfælde. Miljøet i insektproduktionen er særligt udfordrende, fordi vi skal transportere levende dyr, der ikke nødvendigvis bliver i kasserne. Hér har vores viden og tekniske erfaring med intern transport og logistik samt håndterings- og pakkeanlæg været en stor styrke, nævner Rolf Tange.

Han peger på, at Sealing System vil bruge den viden og erfaring, som projektet har bragt med sig, til at åbne døren til et nyt forretningsområde.

- Med anlægget til Enorm Biofactory er vi med til at gå forrest i arbejdet med at sikre bæredygtige proteiner til dyrefoder og fødevarer. Den viden og erfaring, vi har opbygget gennem projektet, har været med til at åbne døren til et helt nyt forretningsområde, som vi ser et stort potentiale i, konstaterer  Rolf Tange.

For at kunne følge med efterspørgslen har Sealing System igangsat byggeri af en ny hal. Samtidig er medarbejderstaben vokset med 20 nye medarbejdere i år og har dermed rundet 120 ansatte. Det er en fordobling på blot fire år.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078