23948sdkhjf

Konkurspilen peger igen opad

Antallet af konkurser steg med ca. 4 procent i juni i forhold til samme måned 2011. Især de små og mellemstore virksomheder sidder i en dobbelt skruestik.
Danske selskaber går en forholdsvis kølig sommer i møde. I hvert fald hvis man skal konkludere på baggrund af den seneste konkursanalyse fra Experian.

- Vi ser en stigning i antallet af konkurser på 4 procent i juni. Ingen signifikant udvikling, men dog en indikation af, at virksomhederne endnu ikke kan slække på de forholdsregler, der er sat i værk for at modstå tab. Likviditeten er under pres, og virksomhederne lever fortsat med store risici, siger kommunikationsdirektør Kim Bach, Experian.

Ifølge Dansk Erhverv viser den sæsonkorrigerede udvikling fra maj til juni 2012 en stigning på hele 7 procent.

- Og så taler vi om anden måned i træk med stigende konkursomfang. Især de små og mellemstore virksomheder sidder i en dobbelt skruestik. Dels rammes de af den generelt svage efterspørgsel på hjemmemarkedet, og dels oplever de særdeles vanskelig adgang til kredit og likviditet, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Erhverv.

Regnskaberne status quo
Ifølge Experian er billedet dog ikke udelukkende gråt-i-gråt.

- Den gode nyhed er, at ser vi sideløbende på selskabernes 2011-regnskaber, der netop er indleveret, så ligner de regnskaberne fra 2010. Andelen af virksomheder med angrebet egenkapital og underskud er status quo, cirka 22 procent, hvilket viser, at virksomhederne kæmper videre på trods af svære vilkår. Den dårlige nyhed er, at forholdene næppe bedres foreløbig, siger Kim Bach.

Konkurser er grundvilkår
Under ét landede konkursantallet på 2.670 for første halvår 2012, hvilket er en smule lavere end i første halvår 2011 og 2009, betydeligt lavere end i rekordåret 2010, men samtidig også næsten dobbelt så højt som i 2008, før krisen for alvor satte ind.

- Betragter man de nøgne tal, rullede konkursbølgen knapt så kraftigt i første halvår 2012 som i de tre foregående år. Men eftersom strømpilen for konkurserne nu igen er begyndt at pege opad, er det desværre for tidligt at afblæse tsunamivarslet. Tværtimod er konkursrisiko blevet et grundvilkår i erhvervslivet, her hvor den økonomiske krise udfolder sig på sit fjerde år uden egentlige tegn på bedring i horisonten, siger Bo Sandberg.

Dansk Erhverv peger på, at konkursmønstret altid bevæger sig med en vis forsinkelse, så først nu optræder en række af de virksomheder, der fik problemer i det sløje andet halvår 2011, hvor Danmark var i recession, i statistikken.

Fortsat mange konkurser i Syd- og Nordjylland
Som de eneste landsdele har der i det forløbne år været flere konkurser i Sydjylland (+2,7 procent) og Nordjylland (+2,0 procent) end året før.

- I store dele af Jylland er detailhandlen presset af grænsehandel, og industrien mærker, at det tyske marked er gået lidt ned i fart. Samtidig peger både flyttemønstre og erhvervsaktivitet ind mod de større byer, hvilket kan være årsagen til, at Østjylland omvendt oplever fald i konkursomfanget, lyder forklaringen fra Bo Sandberg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11