Royal hæder til metalvirksomheder
Ib Andresen Industri, Siemens Wind Power og Power Stow var blandt de virksomheder der onsdag blev belønnet med Kong Frederik den Niendes Hæderspris.
Det var prins Henrik, der som formand for pris-komiteen overrakte hædersprisen til de fem eksportvirksomheder på Fredensborg Slot.
Udover Power Stow, Ib Andresen Industri og Síemens Wind Power blev også frugtgrossisten Orana og slagterikoncernen Danish Crown tildelt en pris.
- Det er rigtig positivt, at flere danske virksomheder klarer sig godt på de globale markeder og oven i købet øger deres samlede eksport. Dermed skaber de nemlig ofte vækst og beskæftigelse i Danmark. Vi ved, at langt størstedelen af den økonomiske vækst kommer til at foregå uden for EU’s grænser. Det er derfor min målsætning, at flere virksomheder skal fokusere på BRIK- og vækstmarkederne, siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr.
Virksomhederne skal opfylde flere kriterier for at modtage prisen. Kriterierne er: at virksomheden har haft en væsentlig og fortsat forøgelse af eksporten over en treårig periode; at virksomhedens eksportandel er væsentlig højere end gennemsnittet inden for branchen; at den har øget eksporten markant inden for en kort periode; at virksomheden er kommet ind på et særligt vanskeligt eksportmarked; at virksomheden har ydet en særlig indsats for at fremme Danmarks anseelse i udlandet som leverandør af varer og tjenesteydelser; og at den har en særlig fremtrædende position på verdensmarkedet.
Hædersprisen blev indstiftet i 1970 ved en kongelig resolution med det formål at fremme, understøtte og opmuntre eksporten af danske varer og tjenesteydelser. Med hædersprisen følger et diplom og en skulptur, som er inspireret af splitflagmotivet, hædersprisens symbol. Både diplom og skulptur er skabt af designeren Poul Pedersen.