23948sdkhjf

Genbrugs-giganter investerer millioner i nye anlæg

Genbrugsaktørerne Elretur, HJHansen Recycling og Stena Recycling er kommet tæt på en endelig lokation af to first treatment-anlæg, som skal sikre langt mere genbrug af kasseret elektronik end i dag.

Det tegner til, at anlæggende placeres i Middelfart og i Roskilde.

Anlæggene skal sikre Danmark en førerposition indenfor genbrug af elskrot og kommer til at beskæftige op mod 80 personer og koste godt 10 millioner kroner hver. Elretur forventer, at anlæggene er i drift ved årsskiftet 2022/2023, hvis alle de nødvendige tilladelser kommer på plads.

Formålet med de to nye anlæg er at sikre stordrift med hensyn til identifikation og udsortering, så en langt større del af danskernes kasserede elektronik til genbrug kan komme tilbage på markedet efter reparation og rengøring. Anlæggenes særlige procesteknologi og volumen skal sætte nye standarder i Europa og placere Danmark helt fremme i førergruppen indenfor europæisk genbrug af elektronik og el-produkter.

10 procent af alle kasserede hårde hvidevarer vil kunne genbruges

- De nye anlæg vil forlænge levetiden på mange kasserede el- og elektronikprodukter. Vores analyser indikerer, at vi for eksempel med first treatment-anlæggene vil kunne genbruge op til 10 procent af alle kasserede hårde hvidevarer. Det svarer til cirka 60.000 produkter om året, som kan forlade genbrugspladserne og komme tilbage på markedet til gavn for forbrugerne og for klimaet, siger administrerende direktør i Elretur, Morten Harboe-Jepsen.

- Med anlæggene kan vi på en gang beskytte miljøet og klimaet, skabe bæredygtige forretningsmuligheder og arbejdspladser og sikre forbrugere velfungerende kvalitetselektronik til overkommelige priser. Det er et smukt eksempel på den cirkulære økonomi, uddyber han.

En ny rapport som konsulentvirksomheden Cowi har udarbejdet for Elretur viser, at vi årligt sparer miljøet 7.000 kg CO2 per ton kasseret ”småt it- og teleudstyr”, hvis vi genbruger det kasserede udstyr. Hvorimod det vil koste en ekstra udledning på over 2.000 kg CO2 per ton elektronik at deponere det gamle it-udstyr.

- Det er materialerne, altså ressourcerne, i vores elektroniske produkter, det her handler om mere end noget andet. Eksempelvis betyder transporten nærmest ingenting. Beregningen af klimaftrykket underbygger, hvor det afgørende er, at vi hele tiden rykker affaldsbehandlingen op i affaldshierarkiet, siger Morten Harboe-Jepsen, der ser frem til et godt samarbejde med alle aktører for at sikre genbrug og genanvendelse i hele landet.

Miljøgevinster og bæredygtig forretning

Administrerende direktør i HJHansen Recycling, Mogens Bach Christensen ser frem til at etablere first treatment-anlægget i samarbejde med Elretur.

- Som aktør i genindvindingsindustrien ser vi på elektronikaffald på en anderledes måde end det meste af samfundet. Vi ser miljøgevinster og bæredygtig forretning. Med first treatment-anlæggene får vi i Danmark en unik mulighed for at øge mængden af kasserede produkter, som kan genbruges. Det betyder, at vi både sætter et langt mindre klimaaftryk, samtidig med at vi skaber en bæredygtig forretning. Vi ser meget frem til, at first treatment-anlæggene vil løfte os helt op i toppen af den europæiske superliga indenfor genbrug, siger direktøren.

Business area manager hos Stena Recycling Danmark, Jakob Høy Thomsen, er på linje med sin kollega.

- Baseret på den erfaring vi har fra vores tre lignende anlæg i Sverige og Norge, så vil det sætte os i stand til endnu mere effektivt og hurtigt at identificere, udsortere, reparere og videresælge brugte funktionsdygtige elektronikprodukter. Udover CO2-besparelserne ved at genbruge vil vi også opleve store CO2-besparelser på en optimering af hele logistikken i værdikæden. Det er ganske enkelt en langt mere bæredygtig proces og en win-win for alle involverede parter. At skabe et sådant unikt genbrugsmiljø i Danmark er en mulighed, som vi ikke må lade gå fra os, siger Jakob Høy Thomsen

Ifølge Elreturs analyser vil de to nye first treatment-anlæg kunne løfte det direkte genbrug af hårde hvidevarer fra 500 tons i dag til 3.500 tons. Samtidig vurderer Elretur, at der ligeledes er et stort genbrugspotentiale i komponentgenbrug som elmotorer, harddiske, printkort, it- og teleudstyr og lignende.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157