23948sdkhjf

Råvarekommentar: Ingen opklaring i sigte for aluminium og kobber

Lars Tragstrup, senior sales manager i Jyske Bank, og Simon Lyngholm, produktchef for rustfri stål i Alumeco giver deres bud på, hvad vi kan forvente af metalmarkedet i det kommende år

De globale metallagre er historisk tomme, og det ser ud til at fortsætte i 2022. Metalpriserne følger med de skyhøje energipriser – og den grønne omstilling får efterspørgslen på især kobber og aluminium til at stige.

Kobberprisen tog et hop på 25 procent i løbet af 2021 og ramte højest handlede niveau nogensinde (10.747 USD/ton), mens aluminium med en stigning på 42 procent nåede de højeste niveauer siden 2008.

Aluminium – energikrisen sætter en prop i produktionen

Aluminium er et enormt energikrævende metal at fremstille, og ifølge Lars Tragstrup, senior sales manager hos Jyske Bank, kan man ikke overvurdere energikrisens effekt på metallet.

Energikrisen har fået Kina til at rationere elektriciteten yderligere, så den kinesiske aluminiumsmeltekapacitet samlet set blev reduceret med 7 procent sidste år. For at mindske presset har Kina blandt andet presset kulproducenterne til at øge produktionen, men da det modarbejder landets klimadagsorden, må dette betragtes som en midlertidig løsning.

I Europa skærer flere smeltere også betydeligt i produktionen på grund af de høje energipriser, og det forventes indtil videre at påvirke 700.000 tons årlig kapacitet.

Goldman Sachs forventer et samlet underskud for 2022 på 1,8 millioner tons aluminium, hvilket næsten svarer til de aktuelle globale synlige lagre. Det er derfor ikke usandsynligt, at lagrene kan ramme kritisk lave niveauer i slutningen af 2022. 

Råvarekommentaren er udarbejdet af Alumeco og Jyske Bank. Metal Supply påtager sig ikke ansvar for forecasts.

Kobber – fortsat tomme lagre

I 2021 ramte kobberprisen 10.747 USD/ton, og siden har den stort set bevæget sig mellem 9.000 og 10.000 USD/ton. Ifølge Lars Tragstrup skyldes stabiliteten til dels, at efterspørgslen fra Kina har været begrænset af uroen i landets ejendoms- og byggesektor.

Resten af verden har dog trukket på reserverne, og i løbet af efteråret blev lagerbeholdningerne kritisk lave. LME offentliggjorde i oktober de laveste lagre siden 1974 på blot 14.150 tons, hvilket medførte voldsom panik i markedet. Situationen har siden stabiliseret sig.

I 2022 er der ifølge flere eksterne analyser udsigt til, at der kommer til at mangle op mod 200.000 tons kobber, for at markederne balancerer.

På den mellemlange til lange bane er det en udfordring, at tilgangen af nye kobberminer er mindre end det forventede behov. Det tager fem-ti år at etablere en større mine, og derfor ved vi allerede nu, hvordan kapaciteten ser ud i de kommende år. Efterspørgslen på kobber forventes at stige i takt med den grønne omstilling, da kobber er et essentielt råstof i grøn energi, elbiler og andre eldrevne produkter, og den planlagte kapacitet ser ikke ud til at dække behovet.

Rustfri stål – bedring i sigte

Simon Lyngholm, produktchef for rustfri stål i Alumeco, forventer, at udviklingen på rustfri stål bliver mere moderat end sidste år. Priserne forventes at stige på baggrund af forventet tocifret vækst i forbruget af rustfri stål, men både basisprisen og legeringstillæg forventes at stige mere moderat end i 2021. De kommende tre måneder forventes legeringstillæget for 1.4301/1.4307 at stige mellem 0,75 og 1,50 kr./kg.

Leveringstiderne er fortsat lange og strækker sig fire-seks måneder frem i tiden, og der er ikke bedring i sigte lige foreløbigt.

Samlet set forventes både tilgængelighed og pris fortsat at være en udfordring i 2022, og som med kobber og aluminium presser den grønne omstilling også produktionen af rustfri stål. Det skyldes blandt andet, at produktionen af lithiumbatterier til eldrevne køretøjer lægger beslag på en stadig større del af den globale nikkelproduktion og dermed presser priserne på nikkel op.

Nikkelprisen ramte for nylig 24.000 USD/ton, den højeste pris siden 2011. Ifølge Lars Tragstrup har de globale lagre af nikkel været i frit fald siden foråret 2021, og tendensen er kun fortsat her i starten af 2022.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094