23948sdkhjf

Nyt forslag: Vi skal have praksis ind på gymnasier

Der skal oprettes nye praksisrettede studieretninger på det almene gymnasier. Det kan få flere studenter til at søge erhvervsuddannelser eller praksisrettede videregående uddannelser.

Sådan lyder et forslag fra Dansk Industri, Dansk Metal, Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og Erhvervsgymnasier. De fire organisationer har henvendt sig til Folketinget og til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Politikere og arbejdsmarkedets parter har i årtier forsøgt at få flere unge til at vælge erhvervsskolerne efter folkeskolen, men uden den store succes. Stadigt flere har valgt det almene gymnasium.

- Vi må møde de unge, hvor de er, og for mange af dem er i dag på det almene gymnasium. Men der er et stort potentiale i de mange studenter, som ikke vælger universitetet. Nye praksisrettede studieretninger kan motivere flere studenter til at vælge en erhvervsuddannelse, og så har vi taget et skridt for at løse manglen på faglærte, siger Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal.

Skal åbne elevernes øjne

De nye praksisrettede studieretninger skal åbne gymnasieelevernes øjne for, at der er andre muligheder end de akademiske uddannelser efter gymnasiet.

- Erhvervslivet har brug for flere medarbejdere med en erhvervsuddannelse eller med praksisrettede videregående uddannelser. Samtidig har mange med studentereksamen brug for at komme i gang med en uddannelse. Hver tredje student har ikke påbegyndt en uddannelse 27 måneder efter studentereksamen. Derfor foreslår vi fire parter indførelse af nye praksisrettede studieretninger på gymnasierne, siger viceadm. direktør i DI, Kim Graugaard.

Undervisningen skal koble sig til virkelighedsnære problemstillinger og færdigheder og give indblik i, hvordan man løser opgaver i erhvervslivet. Den praktiske dimension skal styrkes markant på det almene gymnasium via samarbejde især med erhvervsuddannelser, men også med erhvervsakademier og professionshøjskoler.

De fire initiativtagere anbefaler, at der bliver lavet forsøg med praksisrettede studieretninger på udvalgte gymnasier. Initiativtagerne foreslår konkret tre studieretninger, nemlig ”Digitalt samfund”, ”Grøn omstilling” og ”Sundhed og Life science”.

Parterne har præsenteret forslaget for Folketingets gymnasieforligskreds og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11