23948sdkhjf

Robot overtager skærearbejdet

Hvordan får man en robot til at overtage arbejdet med at skære forholdsvist blødt og uhåndterbart skumgummi ud til en designerstol?

Nordic Foam Group og Teknologisk Instituts Robotcenter er gået sammen om et Made demonstrationsprojekt for Arne Jacobsens berømte Syver-stol.

Det er en opgave, som i dag bliver løst manuelt. Projektet har vist, at det er muligt at erstatte det arbejdsmiljøbelastende arbejde med en robot. 

Folkene bag projektet har fravalgt at lægge skumgummi i et fikstur og lade en robot skære rundt om emnet. I stedet har de valgt at bruge en fastsiddende sav, og så lade en robotten føre skumgummiet rundt ved saven.

- Det løser mange problemer på en gang, og det er en løsning, som vi har valgt inden for flere industrier, siger Karsten Thornø Ahrentsen, seniorkonsulent ved Teknologisk Institut.

Løsningen betyder, at det hele foregår i én bevægelse fra robotten griber emnet og fører det ind i saven og til det færdige emne kan lægges på en palle. Så der er ikke mere håndtering bagefter.

Skumgummiet er i sagens natur blødt og bevægeligt, og kan deformeres. Det indebærer en risiko for, at emnet ikke bliver skåret nøjagtigt ud. Det problem har Nordic Foam Group og Teknologisk Institut løst ved at en laser løbende måler, hvor emnet er, og korrigerer, hvis det har forskudt sig eller er deformeret.

Skumgummiet bliver i øvrigt holdt fast af en speciel griber med nogle nåle, som trykker sig ind i materialet i flere retninger.

Nordic Foam Group har vurderet, at det ikke er rentabelt lige nu at investere i en robot, da mængden af hynder, der skal behandles, ikke er stor nok.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109