23948sdkhjf

Danske virksomheder købte færre robotter i 2020

Den internationale robotforening, International Federation of Robotics (IFR), har netop offentliggjort den seneste robotstatistik for salget af robotter på verdensplan. 

I alt blev der globalt solgt 383.545 nye robotter i 2020 – omtrent det samme som i 2019.  

Desværre ser tallene knapt så positive ud for Danmark. I Danmark er salget af installerede robotter faldet med 11 procent, hvor der i 2019 var 772 installerede robotter ude i industrien, blev der i 2020 kun installeret 690 robotter. 

- Det årlige salg af industrirobotter i Danmark har de seneste år ligget på mellem 600 og 800; men med knapt 20.000 industrivirksomheder i Danmark, er der fortsat et stort uforløst potentiale for anvendelse af robotter – især når de store virksomheder ofte har mere end 50 industrirobotter kørende, fortæller sekretariatsleder i Dira, Søren Peter Johansen, i en pressemeddelelse. 

Kineserne opruster

Der er store forskelle på antallet af installerede robotter i forskellige regioner og lande. I Europa er antallet af solgte industrielle robotinstallationer faldet med 8 procent til 67.700 enheder i 2020, mens tallet er steget i andre lande. For eksempel er salget steget med godt 20 procent i Kina, som er et af verdens største produktionslande. 

At kineserne er gode til at anvende robotter ser man på stigningen i antallet af installerede robotter samt på tallene for robottætheden, der viser antal installerede robotter per industrimedarbejder. 

Søren Peter Johansen uddyber:

- Kinesiske virksomheder er ved at løbe tør for billig arbejdskraft og har derfor gennem mange år accelereret anvendelsen af robotter. De er stort set på samme stadie som danske virksomheder, og derfor er det vigtigt, at danske virksomheder ikke bare automatiserer de simple processer - de skal også i gang med de knapt så simple processer for at kunne bevare konkurrencekraften.

Danmark glider ned af rangliste

De nyeste tal fra IFR viser, at væksten i robottætheden er stagnerende i Danmark. Robottætheden er et direkte mål for, hvor mange robotter, der er installeret per industriarbejder, og således et udtryk for, hvor godt robotter - og formodentlig anden ny teknologi – er implementeret i industrien.  

Sidste år lå Danmark på en global sjetteplads målt i robottæthed. I 2020 gled Danmark ned på en niendeplads. Mens Danmark er dalet ned ad ranglisten, er Kina sprunget fra en fjortendeplads til en ottendeplads og dermed har landet med lidt flere end 246 robotter per 10.000 industriarbejdere overhalet Danmark i robottæthed.

Danmark bevarer arbejdskraften under pandemien

At Danmark er under pres på robottætheden ses tydeligere, når man ser på udviklingen af robottæthed fra 2019 til 2020. Danmark har haft en vækst på godt 1 procent, som er markant lavere end mange andre lande.

Måske skyldes hele udviklingen i robottætheden dog ikke kun investeringer i robotter.

- I år er tallene for robottætheden også et billede på en industri, som har været nødsaget til at afskedige mange af sine medarbejdere grundet Covid-19 pandemien. I Danmark har man haft gode hjælpepakker, som har hindret afskedigelser i modsætning til andre lande. Lande med mange afskedigelser vil få højere tal for robottæthed, der ikke nødvendigvis afspejler brugen af robotterne. 

Derfor ser man også kun få lande (Kina, Ungarn, Taiwan og Storbritannien) som både har et stigende antal installerede robotter samtidig med, at robottætheden stiger, fortsætter Søren Peter Johansen.

- Der er ikke nogen tvivl om, at vi skal have mere fart på, hvis vi skal kunne følge med lande som Kina, der buldrer frem. Danske virksomheder skal ikke blot holde øje med fremtidens teknologier, men virksomhederne bør begynde at teste og anvende teknologierne allerede i dag, lyder det opfordrende fra Søren Peter Johansen. 

Læs mere om: Dira
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.171