23948sdkhjf

Ny robotcelle kan producere det hele

Måske er det den nye måde at producere på.

Ph.d.-studerende Christian Petersson Nielsen har bygget en konfigurerbar robotcelle med en industrirobot og en kollaborativ robot. Her skal menneske og robot arbejde sammen, og cellen skal kunne producere det hele.

- Med den industrielle robot køber du hastighed. Med den kollaborative robot og den menneskelige interaktion får du fleksibilitet, siger Christian Petersson Nielsen.

Han er ingeniør fra SDU i Sønderborg, og han er nu i gang med sit ph.d.-projekt.

- Du kan skifte værktøj ud og ændre processerne. På den måde kan du producere forskellige produkter i den samme celle, alt afhængigt af hvilke værktøjer du har i, fortæller Christian Petersson Nielsen. Han kalder det for matrixproduktion.

Den store fordel er, at man når som helst kan opskalere eller nedskalere sin produktion. Men er ikke bundet af en hel produktionslinje.

- Lad os sige, at din konkurrent har lavet en billigere og bedre løsning, så alle dine ordrer er forsvundet. Nu står du med en kæmpe investering, som laver ingenting. Det er voldsomt dyrt at lave en traditionel produktionslinje, men med en produktionscelle som denne, så kan du konfigurere den til at lave et andet produkt, siger Christian Petersson Nielsen.

Frihed til design

Christian Petersson Nielsen slår på, at når produktionsapparatet kan konfigureres, så giver det større frihed til at designe.

- Du behøver ikke at hugge en hæl og klippe en tå i den designmæssige proces for at få det til at passe til et ufleksibelt produktionsapparat. De ved, at din produktion kan konfigureres til at passe til produktet, siger han.

Det er vigtigt i moderne produktion at kunne producere et stort antal varianter af et produkt.

Det er planen, at Christian Petersson Nielsen skal aflevere sin ph.d.-opgave til juli 2022. Da vil han vise sin konfigurerbare robotcelle frem.

Han siger, at matrixproduktion først og fremmest er attraktiv for virksomheder, som producerer en bred vifte af produkter, som ligner hinanden i størrelse. 

Den konfigurerbare produktionscelle er en del af det grænseoverskridende samarbejde InProReg mellem regionale parter i Sønderjylland og i Nordtyskland.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078