23948sdkhjf

Automation står til søs: Fjernstyret slæbebåd skal sejle Danmark rundt

Om få uger begynder en usædvanlig sejlads fra Hamburg og hele vejen rundt om Danmark.

En slæbebåd vil sejle ruten så tæt på at være førerløs som teknisk og lovligt muligt.

Ganske vist er slæbebåden bemandet med to søfolk, men deres opgave er ikke at styre båden, blot at være ombord.

Båden skal fjernstyres fra USA. Al kontrol med rat og ror foregår fra et amerikanske kontrolcenter, hvis præcise lokation ikke er oplyst.

Det er den amerikanske virksomhed Sea Machines, som har valgt Danmark til at vise dens autonome systemer frem og demonstrere, hvor langt teknikken er i praksis.

Sejlturen er døbt ’The Machine Odyssey’ med henvisning Homers oldgræske fortælling.

Hensigten med sejladsen er, som Sea Machines skriver, at ”vise verden og særligt de tusindvis af virksomheder, der driver fragtskibe, slæbebåde, færger og de mange andre former for kommercielle arbejdsbåde, at operatører kan integrere autonom teknologi og opnå en række teknologidrevne fordele, fra øget sikkerhed og pålidelighed til produktivitetsstigninger og nye muligheder på vandet.”

1.000 sømil uden kaptajn ombord

Turen vil samlet være på 1.000 sømil og vil foregå over nogle uger. Undervejs er der mulighed for gæster at komme ombord, ligesom teknologien vil blive fremvist for nysgerrige i de havne, jhvor båden lægger til.

Sejlturen indledes i Hamborg 30. september. Dernæst går turen igennem Elben til Cuxhaven og videre til Helgoland, hvorefter der i de kommende uger vil være stop i ti danske havnebyer, inden kursen fra kontrolcentret i USA atter sættes mod Hamborg via Kiel og Kielerkanalen.

Slæbebåden er proppet med udstyr fra Sea Machines. Det centrale system SM300 er et sensor-til-propeller autonomisystem, der anvender avanceret ruteplanlægning, system til at opdage og undvige forhindringer, vektorbaserede søkortdata og dynamisk domæneopfattelse, alt sammen beregnet til at styre en rejse fra start til slut.

SM300 giver styrmændene i USA et aktivt kortmiljø med forstærkede live-overlays, der viser status for turen, fartøjets tilstand og miljødata samt real-time, fartøjsfødt lyd og video fra mange streamingkameraer, meddeler Sea Machines.

Sejlturen vil blive streamet, så enhver kan følge færden.

Slæbebåden er døbt ’Nellie Bly’ til ære for en amerikanske journalist og eventyrer, som blev kendt for hendes solosejlads jorden rundt på 72 dage.

Kilde: https://mailchi.mp/sea-machines/the-mach...

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.11