23948sdkhjf

Alsform Værktøjsfabrik investerer 10 millioner i nyt industrieventyr

For to år siden tog Alsform Værktøjsfabrik en strategisk beslutning.

Efter at være blevet kontaktet af en svensk producent af komponenter til brændselsceller, og efter at have gennemført en efterfølgende markedsanalyse, besluttede man sig for at satse på at levere værktøjer til brændselscelleindustrien.

- Vi vidste, at der var et stort potentiale og en voksende efterspørgsel, men også, at det ville kræve en stor investering i både tid og penge, fortæller direktør Svend Petersen, og uddyber.

- Det er derfor med stolthed og glæde, at vi i det tidlige forår kunne indvie vores helt nye produktionsfaciliteter med to højpræcisions bearbejdningscentre installeret i klimastyrede lokaler 100 procent dedikeret til produktion af værktøjer til brændselscelleindustrien. En investering på mere end 10 millioner kroner.

Stiller høje krav

Den nye bearbejdningsafdeling består af henholdsvis et Mikron S400U-bearbejdningscenter, der kan håndtere emner op til 500x240x360 mm, og et Mikron S500-bearbejdningscenter, der kan klare emner op til 500x450x360 mm.

Investeringen skal ses i lyset af, at brændselscelleindustrien stiller rigtig store krav til sine leverandører – også når det gælder værktøjer, og det har også givet udfordringer hos Alsform Værktøjsfabrik.

- Det første, vi blev mødt med, var, at vi skulle producere det her inden for nogle meget små tolerancer. Vi snakker 3 my i tolerance, fortæller Finn Kjelstrup Pedersen fra Alsform Værktøjsfabrik.

- Dernæst er det en forholdsvis stor flade, som egentlig er ret kompliceret at fremstille, og det betyder, at CNC-programmet er ekstremt stort og kompliceret, og mængden af data, man skal overføre er meget stor. Så det stiller også krav til maskineriet, og det var noget af det, vi fandt ud af, var et problem med den type maskineri, vi havde i forvejen, fortsætter han.

Ekstremt glat overflade

Næste udfordring var værktøjernes overflader, som skal være ekstremt glatte.

- De materialer, de bruger, er forholdsvis tilbøjelige til at klæbe til sådan en form, og man kan ikke rigtig bruge de sædvanlige smøre- og slipmidler. Der vil man normalt polere formen, men den polering skaber en fejl i formen, som faktisk er for stor, så derfor er vi nødt til at have en proces, hvor vi kan fremstille den her form direkte i selve bearbejdningsprocessen, forklarer Finn Kjelstrup Pedersen, og fortsætter:

- Så det vi kan med de her nye maskiner er, at vi kan lave en egentlig spåntagende bearbejdning i hærdet værktøjsstål, og det efterlader en bearbejdning, som er meget, meget glat, og som faktisk er bedre, end hvis man havde slebet den, fortsætter han.

Gør klar til yderligere vækst

Alsform fortæller, at kunderne har taget rigtig godt imod tiltaget, og allerede nu efter få ugers produktion er der leveret værktøjer til både Danmark og Sverige, og flere er på vej.

Alt i alt viser udviklingen, at det var den helt rigtige beslutning, der blev truffet en sen eftermiddag for snart to år siden. Ikke mindst nu hvor brændselscelleindustrien er inde i en transformation fra udviklingsindustri til egentlig produktion i stor skala.

Og Alsforms udvikling stopper ikke her. Med midler fra EU´s Regionalfond fortsætter de med at optimere produktionsmetoder og formværktøjer, som er nødvendige for at fastholde det forspring, de lige nu har på viden og teknologi.

Som direktør Svend Petersen udtrykker det.

- Vi har helt godt fat i det danske og svenske marked, men det stopper ikke her. Vi søger hele tiden nye kunder i vores nabolande og har en ambition om at blive Nordens foretrukne værktøjsleverandør til brændselscelleindustrien. Derfor har vi også forberedt vores bygninger, så vi kan fordoble vores nuværende kapacitet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.57