23948sdkhjf

Robotter skal redde dansk industriproduktion

En ny generation af små, billige robotter står over for det helt store gennembrud i mindre og mellemstore virksomheder. Hero Gears i Rødovre byder robotterne velkommen.
Forskning viser, at automation skal redde den truede danske industriproduktion. Hvis robotterne bliver taget vel imod og udnyttet rigtigt, kan de øge produktiviteten i den danske fremstillingssektor med mindst 15 procent og dermed redde væksten. Det viser et forskningsprojekt finansieret af Industriens Fond og ledet af professor ved CBS og tidligere vismand Jan Rose Skaksen . Det skriver Børsen.

- Jeg er forbavset over at se, at dansk industri er langt fra at være automatiseret i forhold til industrien i andre lande, siger Jan Rose Skaksen til Børsen.

Ifølge rapporten vil arbejdsproduktiviteten i hele fremstillingssektoren kunne øges med 15 procent, hvis de enkelte brancher i fremstillingssektoren bliver lige så automatiseret som det bedste blandt ti europæiske industrilande og Japan.

Hero Gears hylder robotten

Tandhjulsproducenten Hero Gears i Rødovre fik sin første robot for trekvart år siden. En ordentlig basse med en bæreevne på 165 kilo, som nu er kørt helt ind med en effektivisering på 100 procent, skriver Børsen.

- Vi troede ikke, det kunne lade sig gøre at automatisere med robotter i vores virksomhed, da vi producerer specialdesignede tandhjul i relativt små serier. Men det kan det. Man skal bare kaste sig ud i det, for det er fremtiden, sådan siger adm. direktør i Hero Gears, peter Schlippe, til Børsen.

- Vi producerer nu dobbelt så mange tandhjul på den samme tid. Det er ikke et spørgsmål om styktal, men om bearbejdningstid, tilføjer Peter Schlippe begejstret.

Han og de 30 medarbejdere er ifølge Børsen lige nu ved at indkøre endnu en stor robot med en kaliber på 280 kilo, og om få måneder bydes en tredje velkommen.

Ikke færre medarbejdere

Ifølge Børsen kan beskæftigelsen på kort sigt falde med syv procent, men på længere sigt vil den vokse med fem procent, fordi den store underskov af danske fremstillingsvirksomheder bliver mere konkurrencedygtig og undgår at lukke eller flytte til lavtlønsområderne. Hos Hero Gears har robotterne heller ikke kostet nogen jobbet, tvært i mod har det lettet arbejdsbyrden for de ansatte.

- Potentialet er enormt, og de har ikke erstattet nogen medarbejdere, da vi har haft så meget at lave, at vi er sluppet for at købe ressourcer uden for huset. Til gengæld har de forbedret arbejdsmiljøet, da de operatører, der før stod og spændte bolte, ikke er nær så trætte i armene ved fyraftenstid, som før, fortæller Peter Schlippe til Børsen.

Interessen for robotter stiger i øjeblikket eksplosivt, oplyser producenter, forhandlere og eksperter i Metal- og Maskinindustrien under DI til Børsen.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141