23948sdkhjf

R&D hjælper ny Vestas-mølle på vej

Vindindustrien kræver stadig større vindmøller for at reducere de gennemsnitlige energipriser per MW. Resultatet er øget kompleksitet og højere krav til fremtidige test af vindmøllerne.

R&D, der udvikler testsytemer til vindmølleindustrien, har leveret et nyt testsystem til Vestas, som skal bruges på en ny stor prototypevindmølle, der er blevet installeret hos Det Nationale Testcenter i Østerild.

Den nye mølle kræver et typegodkendelsescertifikat, da de er forpligtet til at leve op til de gældende regler for elnettet, som forsyningsselskabet har opstillet. For at kunne dokumentere, at reglerne er opfyldt, har R&D udviklet den første og eneste reelle 66 kV FRT Tester, der kan gennemføre test med gyldige resultater.

Et vigtigt element i konceptet er den mobile tilgang, der understøtter felttest. FRT Testene består af over- og underspændingstest ved forskellige amplituder, hvor acceptkriterierne er at opretholde møllens elnetforbindelse. Ydermere følger 66 kV FRT Testeren internationale netkoder og har spændingsfald ifølge Bollen C, Bollen D.

- I øjeblikket er det nødvendige testudstyr, der er vurderet til en output-spænding på 66 kV, ikke tilgængeligt på markedet. Derfor har R&D udviklet en FRT Tester baseret på de specifikke krav, som Vestas har kommunikeret. Målet er for eksempel at udføre en zero-voltage ride-through (ZVRT) ved et spændingsniveau på 66 kV, fortæller Gregor Krause, project director hos R&D.

I Danmark er Østerild et af de bedste områder til at teste store vindmøller. Mest afgørende er testcentrets placering nær havet, hvilket resulterer i høje vindstyrker. Det kræver nemlig en gennemsnitlig vindhastighed på mindst 8 m/s i 100 meters højde for at kunne teste de store vindmøller.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.266