23948sdkhjf

Nordvestjysk underleverandør fejrer halvt århundrede

I 1971 så Worm Smede- og Maskinværksted dagens lys. Det halve århundrede skulle egentligt have været fejret i februar. Men det satte coronapandemien som bekendt en stopper for.

Nu er indehaver Egon Worm, der er anden generation i virksomheden, og grundlæggeren Erling Worm imidlertid klar til at byde kunder og samarbejdspartnere inden for til lidt fest og glade dage.

Byggede ny fabrik på rekordtid

Det var som nævnt Erling Worm, der i 1971 startede virksomheden. Der købte han et mindre reparationsværksted. Der var dog det problem, at kommunen skulle bruge grunden, hvor virksomheden havde til huse. Dermed var der udsigt til, at det lille firma blev hjemløst efter kort tid. Men det fandt Erling Worm dog en løsning på.

- Der var det stykke jord her, hvor det forreste af virksomheden ligger på i dag. Der var have til Bakkegården, der var vandrehjem på det tidspunkt. Det skulle nedlægges, og så spurgte jeg borgmesteren, om jeg kunne købe det og bygge på. Og det fik jeg så grønt lys til, fortæller Erling Worm.

Og kommunen arbejdede hurtigt. For mindre end 3 måneder, efter byggetilladelsen var søgt, kunne Worm Smede- og Maskinværksted rykke ind i sin nye fabrik.

Siden er det gået slag i slag. Allerede i 1973 blev fabrikken fordoblet, og igen i 1987, 1988 og i 1999 blev der udvidet til de knap 4.500 kvadratmeter, man har under tag i dag.

Fra reparationsværksted til underleverandør

Fra starten i 1971 var Worm Smede og Maskinværksted beskæftiget med et væld af forskelligartede reparationsopgaver – alt fra entreprenørbranchen til møbelindustrien. I dag udgør værkstedsafdelingen det ene af to ben i virksomhed.

Det største ben er imidlertid virksomhedens produktionsafdeling, som så dagens lys i 1970’erne, da man anskaffede sin første rørbukker.

- Midt i 1970’erne var vi begyndt at bukke rør til polstermøbler. Så tog vi beslutningen, at det var industrien vi skulle henvende os til med bukning af rør, og det var en god beslutning, for det har vi kørt med siden, fortæller Erling Worm.

Worm Smede- og Maskinteknik

Grundlagt af Erling Worm i 1971

Er i dag ejet af anden generation i skikkelse af Egon Worm

Har cirka 4.500 kvadratmeter produktion og 30 medarbejdere

Startede som et reparationsværksted, hvor man servicerede lokale kunder inden for blandt andet byggeri, landbrug og møbelindustri

I dag er det største forretningsområde underleverandørarbejde i form af rørbukning

Har desuden egen produktion af nøglebokse som blandt andet bruges af hjemmepleje og sommerhusudlejere

Kundebasen favner vidt

I dag leverer man dog rørene langt uden for lokalområdet. Store virksomheder som Siemens Gamesa, NEL og Danfoss står på kundelisten, og rørene leveres i dimensioner fra 4 mm i diameter op til 105 mm.

- Vi laver mange rør til varmegenindvinding, affugtning, landbrugsmaskiner, hydraulik, dørrammer, staldinventar, Le Klint-lamper og så videre. Vi laver også rigtig mange rør inden for den grønne omstilling af busser, der kører på gas i stedet for diesel, siger Egon Worm.

Vil vokse på eksportmarkederne

Danmark er selvfølgelig det største marked, men også nabolandene nyder godt af de nordvestjyske underleverandør-kompetencer.

- Vores største eksportmarkeder er Norge, Sverige og Tyskland. Så sender vi indimellem lidt til Polen, Schweiz og Letland, fortæller Egon Worm.

Han er fast mand på den svenske underleverandørmesse Elmia Subcontractor, hvor han finder en del skandinaviske kunder, men derudover er det specielt Tyskland, øjnene er rettet mod.

- Nortec-messen prøver vi af, for vi vil gerne have noget mere i Tyskland. Skal vi blive større og dygtigere, er det eksportmarkederne, du er nødt til at fokusere på. Der er er ikke så mange udvidelsesmuligheder i Danmark, konstaterer Egon Worm.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081