23948sdkhjf

Brancheforening: Lærlingepakke har været et kæmpe hit

Da lærlingepakken blev vedtaget af regeringen og arbejdsmarkedets parter i slutningen af maj sidste år, var det med håbet om, at den kunne være med til at sætte en prop i det voldsomme fald i antallet af nye lærlinge, som man frygtede, at coronakrisen ville udløse. Og pakken har virket.

Ifølge en ny medlemsundersøgelse fra Danmarks tredjestørste arbejdsgiverorganisation, Tekniq Arbejdsgiverne, har lærlingepakken samlet set betydet, at virksomhederne ikke bare har kunnet fastholde antallet af nye uddannelsesaftaler. Faktisk er det lykkedes at hæve tallet yderligere.

- Der er ingen tvivl om, at de ekstraordinært høje tilskud til lærlinge har haft en kæmpe effekt. Allerede da coronapandemien ramte, gjorde vi som de første opmærksom på behovet for at sikre den næste generation af lærlinge. Derfor er det også godt at se, at pakken har virket på tværs af brancherne blandt vores medlemsvirksomheder, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, VVS og metal.

Blandt el-virksomhederne har cirka 22 procent benyttet lejligheden til at ansætte flere lærlinge end forventet, mens omkring 78 procent har ansat det samme antal nye lærlinge trods corona. På vvs-området er de tilsvarende tal på henholdsvis 15 og 85 procent.

- Det hører med til regnskabet, at vi kom fra et meget højt antal lærlinge de foregående år. Alligevel er det lykkedes at fastholde den positive udvikling, og det kan vi i høj grad takke lærlingepakken for. Samtidig har lærlingepakken også betydet, at virksomhederne har fastholdt deres høje ambitionsniveau på lærlingeområdet de kommende år, konstaterer Tina Voldby.

Medlemsundersøgelsen viser da også, at både el- og VVS-virksomhederne forventer at hæve antallet af nye lærlinge yderligere i 2021 i forhold forventningerne året før.

Metal følger samme tendens

Også blandt Tekniq Arbejdsgivernes medlemmer i metalindustrien er det tydeligt, at lærlingepakken har haft en mærkbar, positiv effekt. Her har pakken betydet flere nye lærlinge hos 15 procent af virksomhederne, mens 81 har fastholdt niveauet. Kun 4 procent har ansat færre lærlinge end normalt.

- Det er faktisk bemærkelsesværdigt, at det er så få, der trods pakken har måttet skære ned for blusset. Mange metalvirksomheder er afhængige af eksportmarkederne omkring os og har derfor været hårdt ramt på omsætningen under coronakrisen. Derfor var det også forventet, at antallet af nye uddannelsesaftaler ville styrtdykke. Men det har vi altså tilsyneladende undgået, vurderer Tina Voldby.

Ligesom i installationsbranchen forventer metalvirksomhederne at fortsætte den opadgående tendens i 2021. 16 procent forventer således at ansætte flere lærlinge i år, mens 59 procent regner med at fastholde det samme niveau. Sidste år var de tilsvarende tal på 10 og 64 procent.

Fakta om lærlingepakken:

  • Aftalen blev indgået i maj 2020 mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter
  • Den betød blandt andet, at man ville bruge 3,1 milliarder kroner, der var opsparet under den såkaldte AUB-ordning (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) til at lette virksomhedernes lærlingeomkostninger
  • Eksempelvis kunne man få dækket 90 procent af lønomkostningerne i 2020 for nye lærlinge

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078