23948sdkhjf

Skærerobotter går rent ind hos byggedirektør: Vi sparer 15 procent i arbejdstid

To skærerobotter fra Kobots har overtaget det hårde arbejde med at skære gipsplader på Kløverhuset i Slagelse

To skærerobotter fra Kobots har overtaget det hårde arbejde med at skære gipsplader på Kløverhuset i Slagelse.

En stor gevinst for arbejdsmiljøet og effektiviteten på byggepladsen, lyder det fra direktør Niels Lien, der afleverer det prestigefyldte højhusbyggeri til efteråret.

Tømrervirksomheden Niels Lien har aldrig tidligere brugt robotter, men virksomhedens værktøjsansvarlige var overbevist om, at de kunne spare værdifuld tid på byggeriet af Kløverhuset i Slagese.

Så med en vis skepsis sagde direktør Niels Lien ja til at få skærerobotten Amigo fra Kobots ind på byggepladsen. Det har han ikke fortrudt:

- Jeg var bange for, at det blev for statisk og besværligt. Men jeg må sige, at vi har fået et meget mere effektivt arbejdsflow. Vi har nok sparet 15 procent i arbejdstid plus en masse tid til rengøring, fordi robotten stort set ikke støver. Det har været en super positiv oplevelse at arbejde med Kobots. Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil bruge robotter igen, når vi har en byggeplads af en vis størrelse som her på Kløverhuset, siger Niels Lien.

Mere tid og bedre arbejdsmiljø

Amigo har været et så positivt bekendtskab, at Niels Lien er gået fra en til to robotter på byggepladsen. Robotten frigiver vigtig tid, som kan bruges andre steder på byggepladsen, og så er den nem at betjene. De ønskede mål indtastes eller indtales i en app på telefonen, og kort tid efter er pladen klar til montering. Skåret præcist til i de angivne mål.

- Den er meget effektiv og skaber en god arbejdsproces. Vi står næsten ikke stille. Vi har hele tiden en plade at arbejde med. Samtidig slipper vi for det hårde savearbejde, hvor vi står foroverbøjet ned over pladen. Jeg kan godt mærke, at jeg ikke er så træt, når jeg kommer hjem, siger tømrersvend David Nielsen, der går på pladsen.

Mindre støv

David Nielsen har ikke tidligere arbejdet med skærerobotter, men er en klar fan af den nye arbejdsform. Pladen bliver skåret mere præcist, der er næsten ingen ventetid, og byggepladsen er renere, da robotten har indbygget sug.

- Robotten har stået her i ni dage, og vi har ikke behøvet at feje en eneste gang. Der er meget mindre støv i luften end på en normal byggeplads. Vi har også markant mindre spild, fordi robotten fortæller os, hvilke plader vi kan bruge to gange. Jeg kan stærkt anbefale den, siger David Nielsen.

Tømrermester har udviklet robotten

På robotvirksomheden Kobots i Odense er der glæde over skudsmålet fra Slagelse. Kobots lancerede sin skærerobot Amigo sidste år i håb om at skabe et bedre arbejdsmiljø og større effektivitet i byggeriet, fortæller direktør Peter Hartvigsen, som har arbejdet som tømrermester:

- Alt for mange i byggeriet må forlade faget før tid, fordi kroppen står af. Med Amigo kan du lade maskinerne overtage nogle af de hårdeste opgaver, så vi undgår nedslidning. Samtidig får vi markant færre støvpartikler i luften, som vi ved også kan give store helbredsproblemer. Og så er der selvfølgelig store økonomiske gevinster at hente i form af højere effektivitet, bedre udnyttelse af materialer og større præcision i skærearbejdet, fremhæver Peter Hartvigsen.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.485