23948sdkhjf

Metalindustrien jagter arbejdskraft: Nu overbydes der på lønnen

Mange metalvirksomheder må opgive at rekruttere, viser Tekniq Arbejdsgivernes nye arbejdskraftundersøgelse

Adgangen til kvalificeret arbejdskraft er altafgørende i metalindustrien for at kunne indfri vækstpotentialet i branchen. Men det kniber med at skaffe tilstrækkeligt med kvalificerede medarbejdere. Det viser en arbejdskraftundersøgelse, som Tekniq Arbejdsgiverne netop har gennemført.

- Det er det især hæmmende for væksten hos vores medlemsvirksomheder, når 18 procent forgæves har forsøgt at rekruttere arbejdskraft i april, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne, Danmarks tredjestørste arbejdsgiverorganisation, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:

- Dertil kommer, at 16 procent af virksomhederne haft ubesatte stillinger, som virksomhederne har undladt at forsøge at besætte på grund af en forventning om, at arbejdskraften ikke findes, understreger hun.

Især mangel på smede, industriteknikere, svejsere, landbrugsmekanikere og lærlinge kan mærkes i metalindustrien. Af de virksomheder, som konstaterer, at de har oplevet problemer med at rekruttere ny arbejdskraft, svarer 73 procent, at det er blevet sværere at rekruttere smede.

22 procent af virksomhederne vurderer desuden, at det er blevet sværere at rekruttere industriteknikere, landbrugsmaskinmekanikere og lærlinge. Også når det gælder udfordringer med at rekruttere lærlinge, er problemerne størst på smede- og industriteknikerområderne.

Trods rekrutteringsproblemerne er det de færreste virksomheder i metalindustrien, som forudser en tilbagegang i antallet af ansatte. Næsten hver tredje metalvirksomhed forventer derimod, at virksomhedens samlede antal ansatte vil stige de kommende 12 måneder, imens kun hver 20. forventer et fald i det samlede antal ansatte. Det tyder på, at virksomhederne forventer en branche i vækst og et stigende aktivitetsniveau det kommende år.

Direktøren må trække i arbejdstøjet

Et af de steder, hvor man mærker udfordringerne med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, er hos Pakma i Korsør. Her har direktør Leon Hulstrøm derfor droppet direktørarbejdet og er gået i produktionen. I stedet har han overdraget de fleste direktør-opgaver til sin højre hånd imod en større lønforhøjelse.

- Vi er 12 ansatte i dag, men jeg har arbejde til fem til seks faglærte mere, som vi søger efter på alle platforme og medier. Men det er nærmest umuligt, siger Leon Hulstrøm.

Metalvirksomheden laver specialproduktion typisk i et lille styktal. En serie på 10 styk er en stor serie på virksomheden. Stigende ordreindgang og færre medarbejdere har i øjeblikket sendt leveringstiden op fra normalt tre til 10 uger.

Hos Pakma skyldes de aktuelle problemer især, at en gammel kunde fra hovedstadsområdet har ”fisket” fire faglærte medarbejdere med lovning på store lønstigninger. Hos Pakma i Korsør ligger timelønnen på cirka 200 kroner i timen. Men i hovedstadsområdet har de tidligere ansatte fået tilbudt en lønpakke, der vil sende timelønnen op på 250 kroner i timen.

- Der kan jeg ikke være med. Så må jeg gå andre veje for at få industriteknikere og CNC-folk, siger Leon Hulstrøm.

Medejeren har beholdt selve direktøransvaret og godkender de vigtige beslutninger. Men den nye hverdag ude i produktionen har givet en mere afvekslende arbejdsdag.

- Det er faktisk rigtig dejligt ikke at sidde hele dagen foran skærmen. Jeg kan stadig håndtere de 16 maskiner, vi har. Og faktisk kunne jeg godt se dette som en permanent ordning, selvom vi får besat de ledige job, siger Leon Hulstrøm.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.091