23948sdkhjf

Vestas vil forvandle gamle vinger til nye vinger

Vindmøllegiganten Vestas, Teknologisk Institut, Aarhus Universitet og den amerikanske kemikalieproducent Olin Corporation har nu indgået et samarbejde, hvor målet er inden for tre år at skabe en kommerciel løsning til fuld genanvendelse af vindmøllevinger.

Samarbejdet er blevet døbt CETEC (Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites)

Teknologien er udviklet i forskningsprojektet DreamWind, som er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Vestas og Teknologisk Institut, og består en toleddet proces. Først neddeles kompositmaterialet fra vingerne til fibre og epoxy. Derefter separeres materialerne yderligere gennem en kemiskcyklisk proces til basiskomponenter, som er sammenlignelige med råmaterialer. Disse materialer kan bruges i produktionen af nye vindmøllevinger.

I dag kan 85-90 procent af gamle vindmøller genanvendes. Sidste store hurdle er netop vingerne, som står for langt den største del af den resterende procentdel.

- Hovedkarakteristika ved kompositmaterialer er dets unikke kombination af lav vægt og høj styrke. Det er bestemt af bindingen mellem to forskellige materialer – fibre og epoxy. Dilemmaet er, at denne stærke binding også er den egenskab, der gør materialerne svære at genanvende. Derfor er udviklingen af CETEC’s nye teknologi, der gør os i stand til at neddele kompositterne, en nytænkning, der gør os i stand til at udnytte den værdi, der er repræsenteret i alle materialestrømme i en ny cirkulær værdikæde, siger Simon Frølich, ph.d. hos Teknologisk Institut.

- Efterhånden som forpligtelsen til en CO2-neutral fremtid stiger, er det helt afgørende at sikre, at vindindustrien kan opskalere bæredygtigt, hvilket inkluderer, at Vestas opfylder ambitionen om at producere affaldsløse vindmøller i 2040. Ved at udnytte dette teknologiske gennembrud inden for kemiskcyklisk epoxy resin, bliver CETEC-projektet en markant milepæl i rejsen mod at nå dette mål, og i at nå en fremtid hvor deponering ikke længere er nødvendig for skrotning af vinger, siger Allan Korsgaard Poulsen, head of sustainability and advanced materials hos Vestas Innovations and Concepts.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.266