23948sdkhjf

Nordjyder tabte fart i globalt kapløb om brændselsceller

Hos den nordjyske brændselscelleproducent Blue World Technologies endte man med at bruge lidt færre penge end planlagt i 2020.

Således blev det samlede underskud for virksomheden, der er under udvikling, en anelse lavere end forventet. 

- Overordnet kan vi sige, at vi ikke har brugt så mange penge, som vi havde forventet. Men omvendt kan man så også sige, at vi ikke er kommet så langt fremad, som vi havde planlagt, siger Anders Korsgaard, CEO i Blue World Technologies.

- Vi er måske sat et lille halvt år tilbage i forhold til vores udviklingsplan. Men det er alle, der arbejder med det her. Vi er med i et globalt ræs, hvor alle måske endte med at se lidt vingeskudte ud i 2020, fortæller Anders Korsgaard.

Droslede ned for aktiviteten 

Med en masse aktiviteter i Kina havde ledelsen i Blue World Technologies allerede lugtet lunten et godt stykke tid inden den danske nedlukning af samfundet tilbage i marts. Projekter blev sat på hold og aktiviteten blev droslet ned i en periode.

- Vi troede egentlig, at nedlukningerne ville have fået mere omfattende konsekvenser, end det endte med at gøre, siger direktøren.

- Men vi står fortsat rigtig godt, siger Anders Korsgaard, der kunne konstatere et underskud på godt 845.000 euro i et år, hvor der til gengæld blev hentet mange millioner ind i investeringer i virksomheden. Spredt rundt i hele verden sidder investorer, der med mange millioner satser på, at Blue World Technologies får stor succes med at kommercialisere HT-PEM methanol brændselscelleteknologien

Springer et udviklingstrin over

Med første kvartal af 2021 overstået har mange ting ændret sig markant for Blue World Technologies. Den oprindelige plan med at etablere en mindre, midlertidig fabrik, inden man ville bygge en fabrik i stor skala, blev skrottet i februar.

Lige bag virksomhedens kontorer på Lavavej fandt Blue World Technologies de perfekte lokaler og springer således snart et udviklingstrin over, når man inden længe begynder at installere produktionslinjer i de 8500 kvadratmeter store fabriksbygninger, som stod tilbage, da Royal Greenland flyttede.

På medarbejdersiden er virksomheden også vokset markant, og man beskæftiger nu omtrent 50 fuldtidsmedarbejdere. Flere vil komme til i den kommende tid. En del af de nye medarbejdere fulgte med, da Blue World Technologies overtog Danish Power Systems

Eksempelvis er den tidligere direktør og medstifter, Hans Aage Hjuler, tiltrådt som Chief Scientific Officer ved Blue World Technologies.

Skal finde nye investeringer i år

I regnskabet kan man se, at Blue World Technologies i løbet af året allerede inden en egentlig serieproduktion er etableret, har forudbetalte ordrer for godt og vel 800.000 euro. Ordrebogen indeholder ordrer for et trecifret millionbeløb i kroner til levering i de kommende år, har Blue World Technologies tidligere fortalt.

- Lige nu er vi i en fase med begrænset produktion med nogle stykker om ugen. At vi har forudbetalte ordrer i bogen for 800.000 euro er jo rigtig fint for en ung virksomhed som vores, og vi er kommet rigtig godt fra start. Men når vi nu er 50 medarbejdere, så passer det jo ikke så godt sammen, forklarer Anders Korsgaard, der sideløbende med udviklingen af teknologien, opbygningen af kapaciteten også skal ud og finde nye investeringer til Blue World Technologies.

I december hentede virksomheden nye investeringer for 6,4 millioner Euro. 

Med det nuværende udviklingstempo, så skal der en ny stor pose penge i kassen allerede i indeværende år. Ved udgangen af 2020 havde selskabet en udviklingsreserve på godt 4,9 millioner euro.

- Vi skal ud i en ny runde til både eksisterende investorer, men også til nye investorer. Det arbejde er vi godt i gang med, siger Anders Korsgaard.

I de nye fabriksbygninger i Aalborg etableres nu en præ-produktion og på sigt storskalaproduktionen på 50.000 enheder om året. Dermed bliver det, så vidt vides, verdens største methanol-brændselscellefabrik. 

Blue World Technologies Aps
mio. euro. 2020 2019
Bruttoresultat - 0,11 0
Operationelt resultat -1,29 -2,17
Resultat før skat -1,30 -2,20
Årets resultat -0,85 -1,75
Balancesum 7,71 4,97
Egenkapital 5,45 3,25
Antal ansatte 32 23
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2020
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.078