23948sdkhjf

Dansk Metal: Ny undersøgelse bekræfter uddannelsessnobberi

Kun 2 procent af danskerne mener, at erhvervsuddannelserne er den ungdomsuddannelse med størst prestige. Af de 18-29-årige er det 0 procent der mener, at erhvervsuddannelserne har størst prestige.

Anderledes ser det ud for gymnasierne. Her mener 37 procent af danskerne, at det er den ungdomsuddannelse med størst prestige. Det viser en dugfrisk undersøgelse fra YouGov foretaget på vegne af Dansk Metal.

- Der er i den grad uddannelsessnobberi i Danmark, og tallene her bekræfter desværre det billede. Vores lærlinge fortæller os, at de nærmest er blevet shamet i skolen, når de har fortalt, at de gerne ville have en erhvervsuddannelse. Det er jo helt forrykt, og fortæller noget om det forvrængede billede på uddannelse som alt for mange har, siger forbundsformand for Dansk Metal, Claus Jensen, i en pressemeddelelse.

Dansk Metal mener, at et af problemerne er, at der florerer en række myter om erhvervsuddannelserne. For eksempel har mange en fejlagtig opfattelse af, at man ikke kan læse videre med en erhvervsuddannelse. YouGov-undersøgelsen viser nemlig også, at kun 22 procent af danskerne ved, at man kan tage en videregående uddannelse med en erhvervsuddannelse.

- Mange tror fejlagtigt, at man skal tage en gymnasial uddannelse for at blive ingeniør. Men ved at uddanne sig til industritekniker først, kan man også videreuddanne sig til både ingeniør, produktionsteknolog eller maskinmester. Der er for mange fordomme om erhvervsuddannelserne, og det resulterer desværre i, at mange unge fravælger uddannelsen. Vi skal have slået fast en gang for alle, at erhvervsuddannelserne er mulighedernes uddannelse, siger Claus Jensen.

Søgningen til erhvervsuddannelserne har ligget stabilt på omkring 19 procent de seneste fire år. Det er til trods for målsætninger om at få flere fra grundskolen til at tage en erhvervsuddannelse. Samtidig viser en ny analyse fra AE-rådet, at der vil mangle 99.000 faglærte i 2030, mens der vil være et overskud på cirka 50.000 med gymnasial uddannelse.

- Det er ikke nyt, at vi kommer til at mangle faglærte, men der er ikke blevet gjort nok. Vi risikerer at sætte tusindvis af gode arbejdspladser på spil. Vi bliver derfor nødt til en gang for alle at få stoppet uddannelsessnobberiet. Det gavner hverken samfundet eller de unge, der bliver presset over i en forkert uddannelse for dem. Derudover skal vi have løftet flere ufaglærte til faglærte og vi skal have flere praktikpladser, slutter Claus Jensen.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156