23948sdkhjf

Gik ind i 2020 med velpolstret ordrebog – så kom corona

I 2019 havde ME Production for alvor fået gang sin produktion af scrubbere, og omsætningen blev firedoblet. I 2020 var der lagt op til fortsat vækst, men det fik coronakrisen sat en stopper for.

- Vi startede egentlig året fantastisk ud med en ordrebeholdning, der var helt i top, og så blev vi ramt af nedlukningen i marts, og det gjorde egentlig også, at der skete udskydelser af ordrer, projekter blev stoppet og så videre. På den måde blev vi ramt hårdt, forklarer CEO Jens Peter Faldt.

Faldende overskud

Det lykkedes ME Production at komme ud af 2020 med et overskud før skat på 2,3 millioner kroner, men det var langt fra overskuddet året før på 10,7 millioner kroner.

På plussiden kan Jens Peter Faldt konstatere, at det lykkedes den nordjyske virksomhed at levere alle ordrer til tiden på trods af lukkede grænser og andre restriktioner

- Det er udelukkende salget, der stoppede i den forbindelse, konstaterer han.

Ramt af faldende oliepriser

Covid-19-krisen kastede i første omgang den maritime branche ud i stor usikkerhed, hvilket i sig selv fik mange af ME Productions kunder til at trække i bremsen. En afledt effekt var dog også faldende oliepriser.

Rederier verden over skal ifølge nye regler nedsætte deres udledning af svovl, og det kan de groft sagt enten gøre ved at bruge brændstof med reduceret svolvindhold, som er dyrere end almindelig dieselolie, eller ved at få installeret en scrubber, der renser udstødningsrøgen.

Med de faldende oliepriser er også prisen på lavsvovlsolie faldet, og dermed er skibsredernes incitament til at investere i scrubberløsningen blevet mindre.

- Vi lever jo af, at oliepriserne ligger på et nogenlunde normalt niveau, og da forbruget af olie stoppede med Covid-19, så faldt priserne, og det tog ligesom business casen væk fra vores teknologi, forklarer Jens Peter Faldt.

130 medarbejdere afskediget

Det har også gjort, at ME Production har været nødt til at skære ganske betragteligt i antallet af medarbejdere hen over året.

- Vi var lige omkring 200 plus nogle vikarer i marts, og vi er lige omkring 70 nu, siger Jens Peter Faldt, der roser medarbejderne for at have hjulpet ME Production gennem en svær periode ved blandt andet at tage lange perioder ved installationer i udlandet, så man har kunnet slippe uden om diverse karantæner.

 Derudover har ME Production også haft god hjælp af forskellige hjælpepakker, og det gjorde, at man rent faktisk kom ud af 2020 med sorte tal på bundlinjen.

- Vi har da gjort det, vi kunne, og specielt den hjemsendelsesordning, der blev lavet mellem CO Industri og Dansk Industri, havde vi stor hjælp af, fortæller Jens Peter Faldt.

Stigende aktivitet

Selv om 2021 ser ud til at ende med et underskud, så begynder ME Production-direktøren alligevel at vejre morgenluft. Det skyldes, at olieprisen er steget ganske markant siden marts sidste år, og det betyder, at kunderne begynder at give lyd fra sig igen.

Vi skal dog formentlig frem til tredje kvartal, før det for alvor begynder at materialisere sig i konkrete ordrer.

- Sådan som det plejer at være, så er der en lang efterspørgselsperiode, inden der begynder at komme ordrer. Alle går lidt og venter på, at der skal komme gang i skibstrafikken, og vi lever typisk af færger og ropax’er, hvor der er mange passagerer med, og den trafik er ikke rigtig startet endnu, forklarer Jens Peter Faldt.

Har brugt krisen til udvikling

Han og medarbejderne på fabrikken i Frederikshavn har dog ikke ligget på den lade side under coronakrisen.

- Vi har brugt rigtig meget af tiden på at få udviklet nogle nye produkter, både til det maritime og også til at komme ind på land med nogle af dem. Vi er faktisk så godt stillet på det punkt, at vi har så mange produkter, vi gerne vil have i gang, så vi er nødt til at prioritere, hvad vi tror mest på, fortæller Jens Peter Faldt.

Han er dog endnu ikke klar til at løfte sløret for, hvad de nye produktsatsninger er, da de stadig afventer de sidste beslutninger på bestyrelsesniveau.

- Men vi har haft fokus på at udvikle noget, så vi ikke er så sårbare i et enkelt segment, og det tror jeg lykkes ret godt for os, siger han.

ME Production A/S
mio. kr. 2020 2019
Bruttofortjeneste 75,0 107,7
Resultat af primær drift 3,5 10,4
Resultat før skat 2,3 70,7
Årets resultat 1,7 8,3
Balancesum 88,4 218,6
Egenkapital 20,9 19,2
Antal ansatte 120 152
Regnskabsåret blev afsluttet den 31. december 2020

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.203