23948sdkhjf

Ny teknologi til pasteurisering prisnomineret: Øger sikkerhed og mindsker madspild

Den nordjyske producent af pasteuriseringsmaskiner Lyras er i kapløb om at vinde en pris for en ny teknologi, som ved hjælp af UV-lys steriliserer råmælk og andre væsker.

Teknikken kaldes koldpasteurisering og kan både reducere energimængden, der bruges til at sterilisere væsken, og det spild, den traditionelle pasteuriseringsproces kan medføre.

- Vores nye teknologi kan årligt spare CO2 i en størrelsesorden, som svarer til mindst 40 millioner tønder råolie – hvis alene den globale mejeribranche gik over til at bruge den. I samme hug ville vi kunne spare drikkevand nok til 45 millioner menneskers behov årligt, siger Rasmus Mortensen, administrerende direktør og stifter af Lyras.

Entrepreneur of The Year

Derfor er Lyras indstillet til EY's Entrepreneur of The Year 2020 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact. 

- Vi har etableret kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact, fordi vi gerne vil hylde mennesker, som forfølger forretningsideer, der kan skabe en samfundsmæssig udvikling til gavn for os alle, siger Torben Hartz, partner i EY.

Ved at undgå opvarmning og nedkøling af mælken bruges mere end 90 procent mindre energi og cirka 60 procent mindre vand, samtidig med at mælkens kvalitet og holdbarhed øges.

Teknologien gør det også muligt at styre produktion af for eksempel ost bedre, så der bliver mindre spild. Teknologien er allerede solgt til USA, Australien og Spanien og er ved at blive installeret på flere danske og svenske mejerier.

Har vundet flere priser

- Teknologien kan forhindre enorme mængder madspild og nedsætte fødevareindustriens samlede forbrug af energi, vand, stål og kemi. Vi kan virkelig gøre en forskel og styrke den grønne omstilling i industrien. Derfor er vi meget glade for nomineringen til Social Entrepreneurship – Future Impact, siger Rasmus Mortensen, CEO og stifter af Lyras.

Lyras har tidligere vundet den regionale startup pris i EY Entrepreneur Of The Year for Nordjylland. Sidste år blev CEO og stifter Rasmus Mortensen desuden udnævnt til Årets Klimaiværksætter 2020.

Uddelingen af årets EY Entrepreneur Of The Year-priser foregår virtuelt torsdag 18. marts klokken 17.00.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125