23948sdkhjf

Efterlyste gode ideer i avisen: Nu fylder kompositvirksomhed 100 år

Vejle-virksomheden Elektro-Isola blev i 1921 stiftet af Valdemar Leth Christiansen. I dag, den 22. februar 2021, fejrer Elektro-Isola 100-års jubilæum.

Det grundlæggende forretningsgrundlag fra 1921 var baseret på presning af plader og vikling af rør inden for termohærdende komposit til elektroteknisk og mekanisk anvendelse. I dag er dette suppleret af ultrapræcis bearbejdning via CNC-maskiner og robotter, men grundværdierne er stadig de samme. Ordentlighed, godt købmandskab, medarbejderfokus og dedikation til altid at gøre det bedre, lever efter 100 år stadig hos Elektro-Isola.

Digital omstilling skal sikre de næste 100 år

I dag er det Mads og Nicolai Leth Christiansen, der, sammen med deres søster Ellen Leth Løkkegaard, som tredje generation af familien står i spidsen for virksomheden. De tre søskende, der alle har haft deres gang på fabrikken gennem deres opvækst, overtog i 2017 moderselskabet E-I Holding A/S, der i god ånd blev spaltet mellem søskendetrioen og deres fætre.

Mads Leth Christiansen, der også er bestyrelsesformand for Elektro-Isola, fortæller, at ambitionen for de næste 100 år er klar. Virksomheden skal fejre endnu et stort jubilæum om 100 år:

- For at gøre Elektro-Isola klar til fremtiden, så må vi se på, hvordan markedet udvikles fremadrettet. Her er en digitaliseringsdisciplin i dag nødvendig, uanset hvad du som virksomhed producerer. Grundværdier og virksomheds-DNA er essentielle for os, men det er også vigtigt for os at følge udviklingen og forny os på baggrund af netop vores værdier. På den måde vil vi udvikle virksomheden, så den er positioneret til at møde de krav, vi tror er fremtiden. Vores mål er selvfølgelig, at Elektro-Isola skal være gearet til at imødekomme de næste 100 år. Historien forpligter jo, og det er vores ansvar, at 100 års hårdt arbejde og kompetenceopbygning bliver videreudviklet og varetaget med respekt for alle dem, der har bidraget til, at vi i dag kan fejre vores 100-års jubilæum, siger han.

I forbindelse med generationsskiftet valgte den daværende direktør Bent Henriksen efter 35 år hos Elektro-Isola at gå på pension. I 2020 blev den nuværende direktør, Stig Krogh Pedersen, ansat. I kombination med en rotation i Elektro-Isolas bestyrelse, er det familiens hensigt, at de nytilførte kompetencer skal føre Elektro-Isola sikkert ind i de næste 100 år.

En historisk gentagelse med elektricitet i fokus

Da Valdemar Leth Christiansen stiftede Elektro-Isola i 1921, havde han i kraft af familiens store engagement i udviklingen af industrien i Vejle, de fysiske rammer til rådighed. Han søgte derfor en samarbejdspartner, der kunne hjælpe ham med at udvikle grundlaget for den kommende virksomhed. Dette gjorde han via en annonce i Berlingske Tidende:

Valdemar Leth Christiansen beskriver i sine erindringer de idéer, han fik tilsendt:

”Der kom 17 Tilbud, de var af højst forskellig Art, En vilde lave Beslag til Hesteseletøj, En vilde lave Invertsukker… Jeg havde ogsaa et Tilbud – om det var blandt de 17, husker jeg ikke – det var en Mand i Aabenraa, som foreslog af lave den eneste Ostefabrik i 2. Zone.”

Det var dog den fremadstormende elektrificering af samfundet, der fik valget til at falde på udvikling af kompositmaterialer med elektrisk isolerende og mekaniske egenskaber:

”Den danske elektriske Industri importerer alle disse Materialier fra Udlandet. Der kunde regnes med stor Omsætning. Da tilsvarende Fabrikker ikke findes i hele Skandinavien, er en Export ogsaa mulig”, lyder det i erindringerne.

Mads Leth Christiansen ser en interessant sammenhæng mellem den dengang tiltagende elektrificering og de strømninger, der ses i samfundsudviklingen i dag:

- Vi står overfor en meget spændende fremtid – lige så spændende, som da min farfar startede Elektro-Isola. I 1921 var elektricitet et af de helt store udviklingsområder, og i dag ses der i forbindelse med den grønne omstilling ligeledes en megatrend med at elektrificere industrier. Uanset hvad der elektrificeres, er der brug for elektrisk isolerende komponenter af højeste kvalitet, siger han.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094