23948sdkhjf

Planlagt indtjeningsfald blev større end forventet

Efter to års store koncernoverskud må IQ Metal se indtjeningen blive mere end halveret i sit nye regnskab for 2019/20. 

Her falder resultatet før skat fra 25,2 mio. kr. til 10,0 mio. kr. hos koncernen, der har hovedsæde i Hasselager ved Aarhus og datterselskab i Polen

En nedgang var forventet, men ikke i den størrelsesorden, fortæller administrerende direktør og medejer Bo Fischer Larsen. IQ Metal havde nemlig lukket en langvarig partnerskabsaftale med en stor tysk kunde i 2019, og derfor skulle regnskabsåret stå i udviklingens tegn.

- Men hvad vi på daværende tidspunkt ikke havde set komme, var en kinesisk virus, som udviklede sig til en verdensomspændende pandemi, siger direktøren.

Indkøbt teknologi blev ramt af nedlukning

I det forgangne regnskabsår har IQ Metal investeret godt 50 mio. kr. i maskiner og automatisering. Og selvom industrien, ifølge Bo Fischer Larsen, ikke har været så hårdt ramt af pandemien, som det har været tilfældet i mange andre brancher, havde den første nedlukning konsekvenser. For installation og indkøring af de store investeringer i ny teknologi blev adskillige måneder forsinket.

- I begyndelsen af regnskabsåret vendte vi en hel fabrik på hovedet, 11.000 kvm. blev til 14.100 kvm., og alt blev flyttet rundt. Netop som de nye maskiner skulle skrues i gulvet, kom den første lockdown. Det ramte os ikke kun på omsætningen, men på alle andre parametre gik det ikke som forventet, siger Bo Fischer Larsen.

I samme periode steg det totale antal fast- og kontraktansatte fra 255 til i alt 317 medarbejdere. Ligesom ved maskininvesteringerne var investeringen i medarbejdere en del af planer og budgetter, men fordi væksten i toplinjen var forsinket, påvirkede det årets resultat, forklarer han.

Har prøvet det før

Implementeringen og investeringen i mennesker og maskiner var en del af en langsigtet plan. Og med en større langsigtet kontrakt på plads har man hos IQ Metal haft lettere ved at acceptere, at det forgangne regnskabsår blev mindre godt end forventet, fortæller Bo Fischer Larsen.

- Men da det så værst ud i april måned, vil vi da godt indrømme, at vi tænkte tilbage på starten af finanskrisen, siger Bo Fischer Larsen.

Det nuværende ejerskab af IQ Metal købte i sin tid aktierne i den mindre smedevirksomhed Brændstrup Maskinfabrik A/S.

- Vi betalte en høj pris for en mindre, men sund og god maskinfabrik, siger Bo Fischer Larsen.

Vokser i år

Handelen blev effektueret i august 2007 - lige inden finanskrisens indtog.

Natten over faldt brancheindekset fra indeks 100 til indeks 60, og de kommende år var man blandt mange, der kæmpede for overlevelse, husker han og tilføjer, at IQ Metal i dag heldigvis er en helt anden, meget større og mere robust virksomhed.

- Set i det lys er vi tilfredse med resultatet. Vi havde i det forgangne år budgetteret med et fald i indtjening, og den vækst, vi skulle have haft på toplinjen, kommer således først i indeværende regnskabsår. Men selvom vores nye regnskabsår kun er godt to måneder gammelt, tør vi godt love pæne forbedringer på både top- og bundlinjer, siger direktøren.

IQ Metal A/S
mio. kr. 2019/20 2018/19
Bruttofortjeneste 34,7 48,6
Resultat af primær drift 11,4 25,9
Resultat før skat 10,0 25,3
Årets resultat 7,8 19,7
Balancesum 144,7 101,5
Egenkapital 40,7 41,9
Antal ansatte 226 209
Regnskabsåret blev afsluttet 30. september 2020

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125