23948sdkhjf

Adræt robot designet til inspektion

Ubesværet som et dyr løber Spot-robotten op ad en trappe, nedad igen, op ad en græsskåning og nedad igen. Benene bevæger sig rytmisk, mens kroppen er fuldstændig i balance.

Spot-robotten fra Boston Dynamics bevæger sig lige så elegant som en løbende hund.

Robotten er kommet på markedet for nyligt, og Teknologisk Instituts Robotcenter i Odense har som det første i Danmark taget robotten til landet.

- Jeg var meget imponeret, da vi fik den. Det er fascinerende at se, hvordan robotten holder balance under alle forhold. Vi har fulgt udviklingen af robotten i flere år, og derfor var vi interesserede i at se, hvad den kan. I kraft af, at den går på fire ben, så kan den bruges på svært tilgængelige steder og på ujævnt terræn som i murbrokker, siger Jonas Bæch, robotingeniør og konsulent hos Teknologisk Instituts Robotcenter i Odense.

Han ser også muligheder for robotten i produktionsvirksomheder.

Usikre omgivelser

Robotten egner sig godt til opsamling af data og til inspektion. Teknologisk Institut har haft robotten, eller rettere sagt to Spot-robotter, i tre måneder.

- Den kan bruges, hvor det ikke er sikkert for mennesker at gå, og den kan gå i smalle passager, hvor mennesker ikke kan komme igennem. Den kan også bare aflaste personer med at transportere emner frem og tilbage, siger Jonas Bæch.

Han og hans kolleger har blandt andet afprøvet robotten i nedstyrtede bygninger sammen med Beredskabsstyrelsen.

- Tanken er, at robotten skal sendes ind i bygninger for at undersøge, om det er sikkert for mennesker at gå derind. Vi har monteret sensorer og computer på robotten, der muliggør 3D-skanning, og robotten har lavet en skanning af bygningen, sådan at man kunne se, hvilke mure og strukturer, der er intakte. Testen viste, at det fungerede, som det skulle, siger Jonas Bæch.

- Der vil vise sig mange muligheder. Det gælder om at udnytte robottens evner til at bevæge sig fleksibelt. Robotten skal ikke erstatte vores mobile robotter på hjul. Men den skal åbne for nye muligheder.

En helt ny udviklingsretning

Robotten træder op ad en trappe uden for Teknologisk Institut. Hvert trin bliver ramt præcist og afmålt, og det afslører, at robotten har utroligt godt styr på omgivelsernes form og størrelse i kraft af sine fem stereokameraer, som sidder på alle sider af robotten.

- Selv om vi arbejder med robotteknologi til dagligt her, så er det stort for os at opleve den her teknologi. Det er jo starten på en helt ny udviklingsretning, siger Jonas Bæch.

Fem kameraer

Robotten holder sig orienteret ved hjælp af fem stereokameraer, et på hver side af robottens "krop". Dermed skaber den sig løbende et tre-dimensionelt kort over omgivelserne, så den kan træde nøjagtigt ned på underlaget.

Teknologisk Institut Robotcenter har robotterne hjemme som en del af et "Early Adaptors" program fra Boston Dynamics. Det betyder, at robotcentret udveksler erfaringer med det amerikanske firma om robotten.

- De er interesserede i at høre om vores oplevelser og erfaringer med robotten, siger Jonas Bæch.

Med robotarm

Spot-robotten vil i starten af 2021 også kunne leveres med en robotarm.

- Det betyder, at robotten ikke kun vil være begrænset til at inspicere og opsamle data. Den vil også kunne udøve handlinger, for eksempel skrue på nogle ventiler eller dreje på nogle håndtag, siger Jonas Bæch.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171