23948sdkhjf

Elektronisk næse skal forhindre madspild

En ny type biosensor skal kunne bestemme friskheden af kød og fisk

En ny biosensor skal sørge for at sætte en nøjagtig udløbsdato på kød og fiskeprodukter.

Bag forskningen står Roana Melina de Oliveira Hansen, lektor ved Syddansk Universitet NanoSyd i Sønderborg. Hun har netop modtaget 2,9 mio. kr fra Danmarks Frie Forskningsfond til at videreudvikle produktet.

Målet er at mindske madspildet. Madspildet i Danmark vurderes til at udgøre 8,4 mia. kr. om året.

- Det er målet, at vi med dette projekt med stor præcision og sikkerhed kan bestemme friskheden af kød og fisk, og fremskrive til en korrekt holdbarhedsdato. Vi er naturligvis stolte og beærede over denne bevilling, hvilket betyder, at vi blandt andet kan ansætte en forsker, så vi kan tage det næste forskningsmæssige skridt, siger Roana Melina de Oliveira Hansen.

Udnytte solens lys

I et andet projekt har en anden kvindelig forsker ved SDU NanoSyd, Vida Engmann, fået 2,9 mio. kr. til at efterligne træers evne til at opmdanne solens lys til at producere elektricitet og brint.

- Naturen har gennem tiderne brugt komplekse biologiske nanoskala-strukturer til at høste sollys og omdanne det til kemisk energi. Inspireret af sådanne fotosyntetiske processer, vil jeg i dette projekt udvikle ArtPlast, en syntetisk platform til bioinspirerede organiske nanopartikler, der faciliterer fotosyntetiske processer på samme måde, som naturen så præcist har perfektioneret det, siger Vida Engmann.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.079