23948sdkhjf

Boom i salget af servicerobotter

Nye tal fra International Federation of Robotics (IFR) viser en eksplosiv stigning i salget af servicerobotter i 2019.

Salget af servicerobotter til det professionelle marked steg på verdens plan med 32 procent til 11,2 milliarder dollars (70,4 milliarder kroner) sammenlignet med 2018. Fremgangen er blandt andet drevet af stor efterspørgsel efter desinfektionsrobotter, men også logistikrobotter til fabrikker og lagre skubber til udviklingen.

Det største segment inden for servicerobotter er medicinske robotter, som også er de dyreste. De bruges for eksempel til robotkirurgi. Her omsatte man i 2019 for 5,3 milliarder dollars (33,3 milliarder kroner), hvilket var 28 procent mere end året før. Og den udvikling forventes at fortsætte, så man i 2022 har fordoblet salget af medicinske robotter til 11,3 milliarder dollars (71,1 milliarder kroner).

Største stigning så man imidlertid inden for logistikrobotter, hvor salget i 2019 steg med hele 110 procent til 1,9 milliarder dollars (12,0 milliarder kroner), og der forventes også høj vækst i de kommende år. Det skyldes ifølge Milton Guerry, president for IFR, at logistikrobotter ofte er en investering med en meget kort tilbagebetalingstid.

- Hvis man tager udgangspunkt i 24 timers produktion, har investeringen i en servicerobot til logistik måske tjent sig selv hjem i løbet af to-tre år og ofte meget hurtigere. Hvis man regner med en levetid på 15 år, er driftsomkostningerne omkring 5 procent af den årlige investering. Højtudviklede systemer giver ofte en operationel tilgængelighed på den gode side af 98 procent, siger han.

Inden for produktområdet markrobotter steg salget i 2019 med mere beskedne 3 procent til 1,3 milliarder dollars (8,2 milliarder kroner).

Forsidefoto/Mir

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.087