23948sdkhjf

Masser af tyske projekter i pipeline: Det danske marked sakker bagud men har potentiale

Hos Cirkel Energi i Viborg har man i et par år haft kikkerten rettet mod det tyske marked. 

Årsagen er at direktør Niels Martin Jørgensen for år tilbage – da politikerne valgte at trække tæppet under husstandsmøllebranchen – at reinvestere en del penge i det tyske marked og selskabet Cirkel Energie. 

Selvom der siden Covid-19 brød ud har været forhalinger med sagsbehandlingen af projekter i Nordtyskland, så går det faktisk ret godt på det tyske marked, fortæller Niels Martin Jørgensen. 

Der er allerede solgt seks møller syd for grænsen – og det i en noget anden størrelsesorden, end Cirkel Energi er vant til fra det danske marked. 

Herhjemme ligger de små møller, som virksomheden installerer på 10-25 kW. I Tyskland drejer det sig om møller i størrelsesordenen 100 kW – eller 0,1 MW om man vil .

Og det er især tyske projekter af den store slags, som Niels Martin Jørgensen har i pipeline. 

- Vi har en 15-20 projekter på vej. Det er solide projekter i 450.000 euro-klassen. Det ser rigtig lovende ud, siger han. 

Husstandsmøller, solceller og flowbatterier

Inden for landets grænser er det dog en helt anden sag. Husstandsmøllesalget er gået trægt - til gengæld sælges der en del solcelleanlæg til børnehaver, institutioner og liberale erhverv. 

Men det er på husstandsmølle-området, der er plads til forbedring, mener Niels Martin Jørgensen. 

- Vi har teknikken, vi har produkterne, Vi har taget solceller og flowbatterier ind. Vi har projekteringsviden og mandskab, og kunderne har pengene og motivationen – hvis det bare var lønsomt for dem. Det er det ikke, som tingene er skruet sammen lige nu, siger han, og tilføjer: 

- Kunne vi dog bare få nettomåler-ordningen tilbage, bare med en nettomålingsperiode på en uge, så ville der blive investeret millioner af kroner af privatpersoner, som gerne selv vil lave og forbruge grøn energi. 

Niels Martin Jørgensen peger på, at det er et politisk problem og ikke manglende lyst hos forbrugerne, der er stopklodsen. 

- Jeg kan ikke forstå, at man som politiker ikke vil give almindelige mennesker mulighed for at investere i grøn energi. Det er de store spillere på energimarkedet, der løber med pengene, ikke almindelige mennesker, siger han.  

I øjeblikket sætter Cirkel Energi cirka en husstandsmølle op om måneden, men det kunne blive til mere, hvis vilkårene var de rigtige. 

- Vi og vores kollegaer på det danske marked har kapacitet og skalerbarhed til at klare det tre- eller firedobbelte, siger Niels Martin Jørgensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062