23948sdkhjf

5G kan også bruges industrielt

5G-netværket kan bruges til at positionere robotter i fabrikshaller, og det kan også bruges til at give dækning mellem trådløse enheder i produktionen

Det nye 5G-netværk, som er etableret i Danmark i september, handler ikke kun om at kunne modtage sine SMS'er hurtigere. Der er flere industrielle anvendelser, som vil høste fordele af det trådløse 5G.

5G-netværket vil betyde langt større stabilitet og 100 gange højere hastighed på mobilnettet, skriver Teknologisk Instituts Robotcenter.

Det kan bruges, når mobile robotter skal positioneres i fabrikshaller. Indenfor er der ofte ikke et stabilt GPS-signal, lige som man har udenfor. Her kan man i stedet bruge 5G-signalet.

- I dag lokalitetsbestemmer man ved, at robotten først tegner sit eget kort for eksempel ved hjælp af laserscanning, som den derefter navigerer rundt efter. 5G er ikke som udgangspunkt designet til lokalitetsbestemmelse, men med de rigtige frekvenser, basestationer og antenner kan positionen trianguleres meget nøjagtigt, siger Rune Hahn Kristensen, seniorkonsulent hos Teknologisk Instituts Robotcenter.

Flere enheder på nettet

En anden fordel ved 5G-nettet er, at det kan rumme flere enheder på nettet samtidig. I mange produktionsmiljøer er der udfordringer med at få WiFi-netværket til at dække tilstrækkeligt.

- 5G-teknologien understøtter, at flere enheder er på nettet samtidig, og det er i den grad effektivt efterhånden som flere robotter og enheder kobles på nettet uden at gå på kompromis med hastighed og kort latenstid.

Men den helt store gevinst kommer, når processeringskraften flyttes over i skyen.

- Robotter kan gøres mere simple, fordi man kan fjerne meget af teknikken og i stedet montere et 5G-modem på robotterne. Når data behandles i den lokale sky fremfor på hver enkelt robot, opnår man bedre koordinering og "flådestyring", og selve konstruktionen af hver robot bliver billigere, siger Rune Hahn Kristensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.531