23948sdkhjf

Stålkommentar: Stålpriserne går op - efter flere års faldende tendens

Efter et forår i pandemiens tegn, hvor stålpriserne ramte det laveste niveau i fire år, stiger priserne nu på stål

Coronavirussen huserer stadig – men kan for nuværende ikke spores i stålpriserne.

- Den nedadgående prisspiral, som har præget stålmarkedet i flere år, er vendt hen over sommeren. I foråret bankede corona priserne ned til det laveste bundniveau i fire år, men nu oplever vi prisstigninger på praktisk talt alle stålprodukter, siger Brian Alexis, director of sales, steel, key accounts & wind power, Lemvigh-Müller.

Tydelig, generel tendens

Stigningerne er størst for flade produkter, især galvaniserede plader, som er steget med 6-8 procent, men der er også markante stigninger på rustfri stål og varmvalsede produkter, herunder svejste rør.

- Der er tale om en tydelig generel tendens, siger Brian Alexis.

Stålkommentaren er udarbejdet af Lemvigh Müller. Metal Supply påtager sig ikke ansvar for forecasts.

Gang i markedet

Hvad skyldes de stigende priser? Stålmarkedet er et komplekst område, som bliver påvirket af blandt andet storpolitik, verdensøkonomi, globale handelspraksisser, naturkatastrofer og pandemier – listen er lang, og det bliver forklaringerne på konjunkturerne også hurtigt.

- Den korte forklaring er, at der er kommet skub i markedet igen. Blandt andet er der godt gang i den tyske bilindustri, og vi ser også vækst i byggeriet og industrien i Kina, siger Brian Alexis.

Kinesisk boom presser råvarepriserne op

Han forklarer, at kineserne, som har verdens største stålproduktion, lige nu forbruger mere stål, end de selv kan producere. Efterspørgslen boomer med andre ord, og det er med til at presse råvarepriserne for blandt andet jernmalm og skrot i vejret.

Også for rustfri stål er råvarepriserne stærkt stigende. Det gælder særligt nikkel, og det giver stigende legeringstillæg fra 1. oktober, fortæller Martin Jagd, afdelingschef, stål, Lemvigh-Müller.

- De asiatiske værker hæver priserne på rustfri stål så meget, at de rustfri europæiske producenter nu er konkurrencedygtige – ikke bare på kvalitet og leveringstid, som de altid har været, men også på prisen, hvor de typisk har været lidt dyrere. Derfor er flere købere begyndt at vende blikket mod rustfri stål fra EU, siger Martin Jagd.

Kvoter skubber på efterspørgslen på EU-rør

Også europæiske rørværker har oplevet stigende aktivitet og efterspørgsel. Her er forklaringen dog lidt en anden. Importen af rørprodukter til EU er besværliggjort af de såkaldte safeguards, der er indført for at dæmme op for billige stålprodukter fra primært Asien, og som giver risiko for ekstraregninger på 25 procent.

Forecast: Stålpriserne fortsætter op i fjerde kvartal

Lemvigh-Müller forventer, at prisstigningerne på stål fortsætter ind i fjerde kvartal for de fleste produkter.

- Stålmarkedet er altid behæftet med en vis usikkerhed, og hvornår priserne topper, kan vi ikke spå om. Om det er nu, der skal købes til lager, er derfor et spørgsmål om risikovillighed – og om at lave en afvejning af flere faktorer, for eksempel om aktiviteten ser ud til at fortsætte, siger Brian Alexis.

Råd: Køb EU-stål

Selvom stålmarkedet ikke er for spåkoner, giver Lemvigh-Müller gerne ét godt råd om stålkøb:

- Vi anbefaler EU-stål. Det nedsætter risikoen for ekstraregninger som følge af safeguards. Samtidig arbejder de europæiske værker på at øge kapaciteten, så tilgængeligheden er ok, kvaliteten er i top, og prisniveauet er lavere eller på linje med Asien og USA, siger Brian Alexis.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.144