23948sdkhjf

Hvor meget koster en løs eller knækket bolt?

Lige siden bolten blev opfundet, har det store spørgsmål været, hvordan man kan forhindre den i at løsne utilsigtet. I årenes løb er en lang række løsninger blevet præsenteret, testet og afvist. Hvilken løsning har I selv valgt til at sikre jeres boltesamlinger?

En lille bolt, der kan koste spidsen af en jetjager

Selv om bolte ofte ses som en lille ubetydelig del af en større maskine, ved alle, at en løs bolt kan forårsage enorme problemer og skabe uvelkomne og store uforudsete omkostninger. Bolte, der løsner sig eller knækker, sidder ofte i udsatte positioner, og er mange gange udsat for ekstreme vibrationer og belastninger. Det betyder, at det sjældent er "bare" at udskifte bolten, men at det i stedet bliver et led i en større reparation.

Produktion stop på grund af en løs bolt

I mange brancher er man ofte nødt til enten at planlægge rutineservice ud fra skemaer eller tid, eller lade maskinen køre indtil at noget går i stykker - med uforudsete stop i produktionen som følge heraf. I mange fuldautomatiserede brancher, såsom autoindustrien, beregnes hvert minut til at kunne koste flere hundrede tusinde dollars. Det betyder, at en pludselig nedetid hurtigt kan blive enormt dyr. Hvis det er en lille virksomhed, kan en pludselig reparation kræve så meget tid og ressourcer, at det risikerer at få hele virksomheden til at stoppe. For at omskrive det gamle ordsprog kan man sige at “en lille bolt kan vælte et stort læs”.

Personskade eller materiel skade forårsaget af løse bolte

Hvis løse bolte kan forhindres, behøver du ikke konstant at overvåge, måle, udskifte eller reparere komponenter, før noget er i fare for at gå i stykker. Når løse bolte resulterer i større materielle skader, kan du være sikker på, at omkostningerne vil blive høje. Men hvis du kan være sikker på at boltesamlingen virker efter hensigten, sikrer du ikke kun for betydelige tids- og kapitaltab, men også mod risikoen for ulykker, som i værste fald kan forårsage personskader. Det er jo i stressede situationer og under pres at de fleste fejl opstår, hvilket desværre kan resultere i skader og problematisk arbejdsmiljø. Ved brug af f.eks. sikringsblik og plomberings tråd, er der implicit risiko for skader på hænder, og når du bruger låsevæske til boltesamlinger, indføres uønsket kemi i arbejdsprocessen.

Mulig negativ effekt på virksomhedens omdømme

Nedetid, forsinkede ordrer, overarbejde og i værste fald skader. Selv om problemet i øjeblikket kan løses risikerer det at blive endnu dyrere i fremtiden, hvis det er med at skabe et negativt ry for virksomheden. Når en virksomhed har ry for at have produkter, som går i stykker eller ikke leverer til tiden, kan det være svært at få sit gode omdømme tilbage. Det samme gælder for kundekrav og skader eller defekter, der skal dækkes af en garanti.

Sådan slipper du for løse bolte

Der findes i dag mange forskellige løsninger til boltesamlinger. De forskellige løsninger kan prøves i Junker testen, som er verdens strengeste vibrationstest for boltesamlinger. Testen måler forspændingskraften i bolten, samtidig med at bolten udsættes for tværgående bevægelser. De fleste af løsningerne der findes i handlen dag, skulle kunne låse ved hjælp af friktion, men det beror for det meste på faktorer som er svære eller umulige at kontrollere.

Vi har med Nord-Locks patenterede sikkerhedsskiver valgt at gå en anden vej.

Nord-Lock sikkerhedsskiver fastlåser boltesamlinger med spænding i stedet for friktion, uanset størrelse. Systemet består af et par låseskiver med kamme på den ene side og radiale tænder på den modsatte side. Nord-Lock sikkerhedsskiver benyttes i mange forskellige produkter, hvor de sikrer bolte mod spontan løsdrejning, selv i tilfælde hvor samlingen udsættes for ekstreme vibrationer eller dynamiske belastninger.

Hos Nord-Lock Group kan du være sikker på at have en sparringspartner omkring dine udfordring med boltesamlinger – og at vi ikke sælger dig en løsning, vi ikke selv tror på.  Kontakt din lokale Nord-Lock-repræsentant og undgå omkostningerne grundet løse bolte i fremtiden.  

Det skal være nemt også ude i virkeligheden

Med de erfaringer, der er opbygget i virksomheden gennem årene, og de ressourcer der er i Nord-Lock Groups service- og udviklingsafdelinger, har det også været muligt at identificere andre problemområder, der ofte overses i markedet og i vanskelige arbejdsmiljøer.

Nord-Lock Group producerer også Superbolt Multi-Jackbolt Tensioners. Den nemme mekaniske Tensioning teknologi som har bevist sin styrke i titusindvis af succesfulde installationer. En af deres største fordele er, at de altid er nemme at anvende, selv i meget store størrelser.

I nogle miljøer kan hydraulisk tilspænding være at foretrække: Så kan du vælge en anden af Nord-Lock Groups produkter: Boltight hydrauliske Tensioning værktøj, strækværktøj, der giver en hurtig, præcis og sikker tilspænding af flere bolte samtidigt. Ligesom andre teknologier fra Nord-Lock Group kan  Superbolt og Boltight tilpasses direkte til kundens behov.

Nord-Lock Group hjælper dig med:

http://www.nord-lock.com

    Udvalgte artikler

    Nyhedsbreve

    Send til en kollega

    0.094